Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio. O.Z. ]

01. 11. 2019. 15:38   >>  15:36

IZVJEŠTAJ ASK-A ZA 2019.

Utvrđeno 28 kršenja zakona, 41 ostavka funkcionera

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je od početka ove godine je dala 101 Mišljenje i donijela 48 Odluka od kojih su u 28 utvrđena kršenja zakona, nakon čega je 41 javni funkcioner podnio ostavku na javnu funkciju, dok su dva funkcionera razriješena, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ASK.

Savjet ASK je na današnjoj sjednici razmatrao II i III kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada Agencije za ovu godinu.

"Konstatovano je da je Agencija u izvještajnom periodu nastavila sa sprovođenjem aktivnosti predviđenih Planom rada ASK, te da je postigla konkretne i mjerljive rezultate, uz obavezu preduzimanja aktivnosti usmjerenih ka daljem unapređenju rada u svim oblastima", saopšteno je na sajtu ASK.

U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u II i III kvartalu dala 62 Mišljenja i donijela 31 Odluku, od kojih je u 18 utvrđeno kršenje zakona. Na osnovu Mišljenja i Odluka Agencije, 24 javna funkcionera su podnijela ostavke sa javne funkcije.

"U II i III kvartalu Agenciji je dostavljeno 2.248 Izvještaja o prihodima i imovini, a od početka godine ukupno 7.670 Izvještaja po različitim osnovima podnošenja. Svi izvještaji su administrativno-tehnički provjereni, nakon čega su objavljeni na internet stranici Agencije", navodi se u saopštenju.

Agencija je pokrenula prekršajne postupke protiv dva javna funkcionera - jednog nosioca pravosudne funkcije i direktora javne zdravstvene ustanove, zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, u vezi Odluke i objavljenog spiska Vlade o dodjeli kredita i stanova javnim funkcionerima pod povoljnim uslovima. Navedeni postupci su u toku.

Kako se navodi, U II i III kvartalu podnijete su ukupno 52 prijave zviždača, a Agencija je pokrenula dva postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja, zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa.

"U navedenom periodu, pred Agencijom vođen je ukupno 81 postupak po prijavama zviždača i po službenoj dužnosti, uključujući postupke započete u prethodnom periodu. Okončano je 26 postupaka, od čega je u 5 slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. S tim u vezi, dato je 14 preporuka zakonskim obveznicima, od kojih je 12 realizovano", navodi se na sajtu ASK.

Dodaje se da je od početka 2019. podnijeto ukupno 75 prijava zviždača, a ASK je pokrenula 3 postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja.

"Okončano je 39 postupaka, uključujući i one pokrenute u prethodnom periodu, od čega je u 7 slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa.Od početka godine podnijet je jedan zahtjev za zaštitu zviždača. Postupak je u toku", saopšteno je nakon sjednice Savjeta ASK.

U II I III kvartalu 2019. Agenciji je dostavljeno 9 izvještaja političkih subjekata i organa vlasti o redovnom radu i u toku izborne kampanje, dok je od početka godine dostavljeno ukupno 278 takvih izvještaja i svi su kontrolisani. Takođe, u II kvartalu izvršena je 21 kontrola poštovanja zabrana i ograničenja propisanih zakonom, dok je od početka 2019. izvršena 41 kontrola.

"Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti Agencija je u II i III kvartalu podnijela 256 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Od početka godine Agencija je sudovima za prekršaje podnijela 299 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Okončano je ukupno 269 postupaka (uključujući i one po zahtjevima iz prethodnih godina), od čega su u 87,4% izrečene sankcije. Iznos novčanih kazni je 72.440 eura", navodi se.

Takođe, Agencija je u II i III kvartalu izdala 13, a od početka godine 19 prekršajnih naloga. U izvještajnom periodu realizovano je 12 naloga (5 iz ove i 7 iz prethodne godine) u iznosu od 15.808 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније