Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: M.M ]

03. 11. 2019. 08:16 >> 08:13
1

NA JAVNOJ RASPRAVI

Glavni grad planira vrtić i park na Zabjelu

Glavni grad obnovio je još jedan planski dokument koji je po skraćenom postupku na javnoj raspravi, a u pitanju je DUP Zabjelo 9, piše Dan. Na tom prostoru planirana je izgradnja parkinga, parka, vrtića.

Taj plan pokriće prostor od 12 hektara, čija je zapadna granica Ulica Ilije Plamenca, a jugozapadna Ulica 27. marta. Na sjeveru se granica zahvata planskog dokumenta poklapa sa granicom DUP-a Čepurci, dok se na sjeveroistoku poklapa sa granicom Detaljnog urbanističkog plana Zabjelo-Ljubović. Na istoku, granica plana se poklapa sa granicom plana iz 2016. godine DUP Stambena zajednica VI – Stara varoš.

Za taj prostor su planirane površine za stanovanje veće gustine, površine za školstvo i socijalnu zaštitu, površine javne namjene i saobraćajna infrastruktura.

“U pogledu namjene površina, naselje je većim dijelom tretirano kao područje stanovanja veće gustine. Na parceli u zoni C planiran je park od 1,2 hektara. Izgradnja ovakve zelene površine će podići i kvalitet stanovanja. U neposrednoj blizini u okviru površina za školstvo i socijalnu zaštitu planirana je izgradnja dječijeg vrtića. Od ostalih namjena u planu su zastupljene i druge površine za javno pejzažno uređenje, kao i površine za saobraćajnu i elektroenergetsku infrastrukturu. Planom je predviđeno da se za sve planirane objekte stanovanja potrebe za parkiranjem rješavaju u okviru pripadajućih parcela, ali su u svrhu realizacije plana i unapređenja uslova boravka u naselju zadržane postojeće i predviđene nove javne parkirne površine u sklopu saobraćajnica”, piše u dokumentu.

U dokumentu je naznačeno da je DUP-om Zabjelo 9 iz 2004. godine ovaj dio grada između Ljubovića, groblja Čepurci i ulica Ilije Plamenca i 27. marta planiran kao rezidencijalni kvart visoke gustine naseljenosti.

“Tokom protekle decenije izgrađen je veliki broj objekata, a u toku je izgradnja još nekoliko blokova stanovanja (spratnosti P+2+M do P+7+M) koji će dodatno opteretiti ovu zonu, infrastrukturno još nedovoljno opremljenu, koja zahtijeva osnovne urbane servise, među kojima je i javno zelenilo. U zaleđu ovog kvarta nalazi se park-šuma Ljubović”, piše u dokumentu.

Dokument je na javnoj raspravi zaključno sa 8. novembrom, a može se pogledati u prostorijama Sekretarijata za planiranje i održivi razvoj.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније