Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

03. 11. 2019. 13:00 >> 13:06

VUJIČIĆ

Formiranje Upravno finansijskog odbora nepotrebno

Formiranje Upravno finansijskog odbora, kao stručnog tijela zaduženog za finansijsko poslovanje Javnog servisa, nepotrebno je, ocijenio je koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi (GA), Zoran Vujičić.

Crnogorska Vlada utvrdila je u četvrtak Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) kojim je predviđeno uvođenje Ombdusmana RTCG, kao nezavisnog organa, i Upravno finansijskog odbora, kao stručnog tijela zaduženog za finansijsko poslovanje Javnog servisa.

Vujičić smatra da je formiranje Upravno finansijskog odbora nepotrebno, jer finansije nijesu bile problem do sada, nego program.

“Skeptični smo oko odluke da se određene nadležnosti uzmu od Savjeta RTCG i da se formira Upravni finansijski odbor”, kazao je Vujičić agenciji MINA.

On smatra da to tijelo ne treba da se zove Upravni odbor, jer oni imaju veću nadležnost, već finansijski odbor ili slično.

Kako je naveo Vujičić, pored generalno pozitivnog stava GA o Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, u toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da Zakon može biti dodatno popravljen u pojedinim stvarima.

“Ono što je saopšteno nakon sjednice Savjeta, prije svega da su eksperti Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope kazali da je u potpunosti usaglašen sa njihovim standardima, raduje, ali kako je Zakon predmet Odbora za izborne reforme, nadamo se da će on biti dobra osnova za dijalog u Skupštini”, istakao je Vujičić.

Govoreći o drugoj najvažnijoj novini, uvođenju Ombudsmana, kao nezavisnog organa, on je naveo da ta funkcija nije sporna, ali da je i Komisija, koju formira Savjet RTCG, do sada uspješno funkcionisala.

U GA smatraju da je bolje da Skupština imenuje predstavnike Savjeta RTCG, nego druga institucija, čije upravljačko tijelo takođe bira parlament, što je bila ideja koju su ponudili pojedinci, a koju je opozicija prihvatila.

“Dobro je da sada i poslanici opozicije mogu vršiti kontrolu postupka imenovanja, a ne da se taj proces udalji od njih”, naglasio je Vujičić.

On smatra da je potrebno proširiti Savjet RTCG za dva člana iz reda ekoloških NVO i nacionalnih manjinskih savjeta.

Vujičić ističe da je potrebno produžiti vremenski period u kome političari, nakon napuštanja partije, ne mogu da uđu u Savjet.

On je pozitivno ocijenio predloženi način izbora predstavnika NVO, jer će, kako je naveo, ubuduće ključni kriterijum biti ekspertiza i biografija NVO.

Vujičić je naglasio obavezu emitovanja sadržaja na manjinskim jezicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније