Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

03. 11. 2019. 19:43   >>  20:11 1

BEZ DODATNOG PLAĆANJA

Matične ćelije na sigurnom u Poljskoj

Vijest o gašenju "Kriosejva" (CryoSave) uznemirila je prošlog mjeseca Evropu, kao i nekoliko hiljada roditelja iz Crne Gore, koji su matične ćelije čuvali u toj kompaniji. Svi uzorci, kako je tada potvrđeno prebačeni su u Poljsku, u banku matičnih ćelija Famikord (FamiCord). Ta kompanija riješila je da otvori svoja vrata za medije i uvjeri javnost da su uzorci na sigurnom.

Najveća banka matičnih ćelija u Evropi Famikord uvela je novinare u svoje hladne prostorije. U čeličnim kontejnerima, na -190 stepeni Celzijusa, čuva 350 hiljada uzoraka preuzetih iz Kriosejva.

Iako je ostalo još nekoliko ovakvh Kriosejvovih tankova sa matičnim ćelijama širom Evrope koji čekaju da budu premješteni ovdje u Poljsku, u Famikordu nas uvjeravaju da su svi uzorci matičnih ćelija crnogorskih građana premješteni ovdje na sigurnom.

U Famikordu su najprije rekli da će uzorke čuvati pet godina. Ipak, da bi povratili povjerenje ljudi koje je Kriosejv iznevjerio, donijeli su novu odluku.

"Čuvaće se i poslije pet godina ukoliko se potpiše ugovor, roditelji neće morati dodatno da plaćaju ukoliko su već platili Kriosejvu da se ćelije čuvaju 10, 15 ili 20 godina. Dakle, Farmikord će nastaviti sa besplatnim čuvanjem materijala i poslije pet godina, ali je potrebno da preko interneta potpišu novi ugovor sa nama", saopštio je predsjednik borda direktora Famikorda Jakub Baran.

Do sada su, kažu, već isporučili dva uzorka roditeljima i za kratko vrijeme uklopili uzorak i dokumentaciju.

"Od Kriosejva do sad je testirano oko 15 odsto uzoraka od 350 hiljada preuzetih. Zbog nesređene dokumentacije, ako je nekom roditelju sada potreban uzorak za liječenje i uputi nam zahtjev, potrebno nam je oko mjesec dana da dostavimo ćelije sa svom propratnom dokumentacijom", navela je direktorka laboratorije Famikorda Karolina Zagurska.

Aleksandar Antović, medicinski direktor kompanije Biosave objašnjava kako da roditelji provjere svoj uzorak matičnih ćelija.

"Svi roditelji iz Crne Gore bi trebalo da se registruju na sajtu Famicorda (www.famicord.eu) i da upišu svoj broj koji su dobili od Kriosejva, kako bi se uzorak mogao indentifikovati ovdje u Famikordu. Nakon dva-tri mjeseca dobiće izvještaj da li se uzorak čuva, ali koliko znamo praktično svi uzorci su ovjde u Varšavi", kazao je Antović.

U Famikordu kažu da su od policije u Italiji, Mađarskoj i Švajcarskoj saznali da je pokrenuta istraga o poslovanju Kriosejva, istraga se vodi i u Srbiji, a kako nezvanično saznajemo, ne i u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније