Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 11. 2019. 14:53 >> 14:54
2

JANJUŠEVIĆ SAOPŠTIO

Zabrinjava sve više napada ne policajce

Zabrinjava podatak da je u posljednjih šest godina broj krivičnih djela i prekršaja na štetu policijskih službenika porastao oko 35% a prekršaja oko 42%, kazao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević na Međunarodnoj konferenciji "Pravna zaštita policijskih službenika i zaštita njihovog integriteta", koji organizuje Sindikat Uprave policije.

Prema riječima Janjuševića policijski službenici doživljavaju napade na radnim zadacima, sprovodeći mjere i radnje na koje ih zakon obavezuje, u zaštiti građana, njihove imovine, javnog reda i mira i društvenog poretka. Najviše napada, verbalnih i fizičkih, kako je kazao, zabilježeno je na štetu uniformisanih policijskih službenika koji od svih službenika imaju najviše kontakata sa građanima.

"Ovi napadi, kako pokazuju analize za posljednjih nekoliko godina, se najčešće dešavaju prilikom kontrole lica, reagovanja po prijavama o narušavanju javnog reda i mira, pružanja asistencija drugim organima, postupanja po prijavama o nasilju u porodici i obezbjeđivanja javnih okupljanja", dodao je.

Jedan broj policajaca, kako je kazao u tim napadima zadobio je teže i lakše povrede dok je na žalost proteklih godina bilo i slučajeva u kojima su policajci izgubili život.

"Dužnost je svih nadležnih organa u sistemu krivično – pravne zaštite da preduzme odlučne aktivnosti, kako na jačanju pravnog okvira tako i u primjeni zakona, u cilju efikasnije zaštite policijskih službenika, posebno ako se ima u vidu da su licima za koja je dokazano da su izvršila napad na policijske službenika u prethodom periodu izricane uglavnom uslovne kazne ili kazne zatvora ispod zakonskog minimuma", kazao je pomoćnik direktora Uprave policije.

Janjušević ističe da kazne protiv lica koja napadaju policajce na radnom mjestu i ugrožavaju njihov integritet moraju biti strožije, posebno prema povratnicima.

Uprava policije će se, kako je kazao, još snažnije zalagati za efikasniju i primjerenu zaštitu policijskih službenika jer se napad na policajca u svim demokratskim društvima, zbog uloge koju policija ima za dobrobit društva, smatra napadom na državu.

"Nadležni organi i institucije u sistemu krivično pravne zaštite će, kao i do sada, imati punu podršku i saradnju Uprave policije u stvaranju što boljih preduslova i primjeni zakonske regulative u zaštiti policijskih službenika. Važan partner Upravi policije, u praćenju ove problematike, bio je i biće Sindikat Uprave policije, čiji su stavovi našoj policiji od značaja za dalje inicijative radi poboljšanja sveukupnog položaja zaposlenih u policiji", kazao je Janjušević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније