Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

06. 11. 2019. 16:12   >>  16:13 1

SEKULIĆ O MHE

"Nije bilo dogovora sa koncesionarima"

Vlada se nije dogovarala sa koncesionarima o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana (mHE) u nekoliko opština, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je danas u parlamentu odgovarala na pitanje poslanika Slavena Radunovića koji su stvarni razlozi za raskid ugovora o izgradnji mHE, da li se radi o dogovoru koncesionara koji planiraju da tuže državu za izmaklu dobiti.

Vlada je nedavno zadužila Ministarstvo ekonomije da počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji mHE na Bistrici u Bijelom Polju, Murinskoj, Đuričkoj i Komoračkoj rijeci u Plavu, Bukovici u Šavniku i Trepačkoj rijeci u Andrijevici.

Sekulić je kazala da je osnovni razlog za pokretanje sporazumnog raskida ugovora nezadovoljstvo mještana krajeva u kojima je trebalo da budu sagrađene mHE.

„Nije bilo dogovora sa koncesionarima po ovom pitanju ni prije ni nakon te odluke, već je Ministarstvo ekonomije zaduženo, zajedno sa pravnim savjetnikom, da pokrene postupak sporazumnog raskida ugovora o koncesiji“, istakla je ona.

Sekulić je napomenula da ni na jednoj od navedenih lokacija nije bilo radova, i da nijedan od koncesionara, zato što nije izgrađena elektrana niti je krenula da prozvodi, nije mogao da dobije naknadu.

„Niko od ovih koncesionara gdje smo zaduženi da pokrenemo sporazumni raskid ugovora nije dobio ni jedan EUR, ni od građana ni od države“, ponovila je Sekulić.

Kako je kazala, može se govoriti samo o šteti zbog dosadašnjeg direktnog ulaganja.

„Ne vjerujem da je ona bila velika. Možemo da govorimo i o troškovima eksproprijacije ali o tome ne mogu da licitiram“, dodala je ministarka.

Ona je pojasnila da u ugovoru sa koncesionarima ne piše ništa vezano za sporazumni raskid.

Sporazumni raskid je volja dvije strane i, kako je navela, ukoliko koncesionari ne budu zadovoljni predlogom sporazumnog raskida imaju pravo da tuže državu i da sudska vlast odluči o isplati štete.

„Sigurna sam da do toga neće doći, makar u onom dijelu dok bude zavisilo od Ministarstva ekonomije. Gledaćemo da sve što bude naša obaveza bude smanjeno na najmjanju moguću mjeru“, poručila je Sekulić.

Sekulić je kazala da se može desiti da na sličan način još neke lokacije budu obuhvaćene.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније