Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

05. 11. 2019. 23:59 >> 18:19

ZENKA PORUČIO

Različitosti predstavljamo kao bogatstvo

Crna Gora sve svoje različitosti, kroz dijalog i uzajamno poštovanje, objedinjuje i predstavlja kao bogatstvo i primjer dobre prakse, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, na predstavljanju knjige Osnovni pojmovnik religijske kulture.

On je rekao da je Ministarstvo organizovalo niz okruglih stolava kako bi se osnažio međureligijski dijalog u Crnoj Gori i unaprijedila saradnja tog resora sa vjerskim zajednicama.

Prema riječima Zenke, namjera Ministarstva je bila da doprinese međusobnom zbližavanju i upoznavanju kako bi harmonija suživota što više dobila na vrijednosti.

Zenka smatra da je potrebno blagovremeno pružiti informacije o istoriji religija i religijskih učenja kako bi se i mlade generacije sadržajnije bolje upoznale sa nastankom svjetskih religija, ali i različitim vjerskim običajima i pojmovima.

Urednica Pojmovnika Žana Filipović kazala je da religijsko nasljeđe bitno utiče na društvene procese i formiranje individualnih i kolektivnih vrijednosti, vrijednosnih orijentacija i sistema.

„Nakon zaključaka okruglih stolova uvidjeli smo da je nedovoljan nivo poznavanja religija koje su vjekovima prisutne u Crnoj Gori i tako smo došli do ideje da se uradi pojmovnik sa željom da se građanima približe osnovni pojmovi religijske kulture“, kazala je Filipović.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Sonja Tomović Šundić govoreći o smislu religije, rekla je da je odnos čovjeka prema Bogu dominantna ideja svih svjetskih religija.

Prema njenim riječima, od kada postoji čovjek kao civilizovano biće postojala je i neka forma religije i potreba da se tajna života objasni višim razlozima.

Iz Ministarstva su kazali da je Osnovni pojmovnik sačinjen u cilju prikazivanja uporednih temeljnih ideje i učenja monoteističkih religija, kako bi se sagledale osnove njihovih teorijskih pojmova.

„Crna Gora će nastaviti da unapređuje politiku zaštite ljudskih prava i tolerancije, afirmiše globalni dijalog i promoviše snagu zajedničke saradnje u očuvanju i njegovanju svog multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera“, poručili su iz tog resora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније