Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

08. 11. 2019. 07:32   >>  13:13

DR LAZOVIĆ

Za bebu se bori svaki peti ili šesti par u CG

U Crnoj Gori se svaki peti ili šesti par bori protiv steriliteta, kazao je načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju bolnice Danilo I na Cetinju dr Željko Lazović.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da se toj zdravstvenoj ustanovi javi više od 200 parova što je, kako kaže, pozamašna brojka.

"Od tih oko 200 parova, do procesa vantjelesne oplodnje dođe nekih 150 parova. To je otprilike i taj procenat da se oko 70 odsto parova na kraju liječe vantjelesnom oplodnjom", rekao je Lazović. 

Kaže i da je nakon postupka VTO u cetinjskoj bolnici do sada rođeno između 550 i 600 beba.

"To je impozantan podatak, bukvalno smo jednu crnogorsku školu napunili djece za ovih deset godina", kazao je Lazović.

U toj oblasti, kaže on, unapređuje se rad stalno, a nema grane medicine u kojoj se tako brzo ne napreduje s ciljem da se ljekarima olakša posao, i poveća stopa uspješnosti.

Komentarišući podatke Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da je tokom devet mjeseci ove godine za vantjelesnu oplodnju 371 para privatnim ustanovama i bolnici na Cetinju plaćeno 700.000 eura, Lazović je da je u posljednje tri godine broj pacijenata koji preko FZO obavljaju VTO bio godišnje 500 do 550.

"U ovom prethodnom periodu neki od ljekova koji nijesu bili na pozitivnoj listi sada jesu, i zato je ta cijena vjerovatno uzrokovana tim da ljekovi koji su ranije plaćali pacijenti, sada se refundiraju", priča Lazović.

Na pitanje šta utiče na sterilitet, Lazović kaže da primjećuju da žene odgađaju rađanje djeteta za pozne godine. 

U odnosu na period od prije 20 ili 30 godina, ta granica se, kaže Lazović, pomjerila za pet do šest godina.

"Generalni savjet svim parovima je da se trudnoća, odnosno rađanje završi sa 35 godina života, jer je to prekretnica kad trudnoće nakon tih godina imaju određene rizike. To pomjeranje granice je jedan od razloga. Drugi razlog je da primjećujemo da se pojavljuju poremećaji i kod muškaraca i žena. Slabiji je spermogram muškarca danas, u odnosu na period prije 40-50 godina", kaže Lazović.

Raste broj žena, kako je rekao, koje počinju ranije da gube funkciju jajnika.

Ukoliko do trudnoće kod žena ispod 35 godina života ne dođe za godinu dana, trebalo bi se obratiti ljekaru. Za žene starije od 35 godina, Lazović kaže, ta granica je šest mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније