Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 11. 2019. 15:37   >>  15:36

MJU

Korisnici e-uprave podnijeli 11 hiljada zahtjeva

U Crnoj Gori od početka godine korisnici portala e-uprave podnijeli su više od 11 hiljada zahtjeva, što je povećanje za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, kazali su iz Ministarstva javne uprave.

Iz Ministarstva su precizirali da su građani i privredni subjekti do sada podnijeli 11.156 elektronskih zahtjeva, a prošle godine 8.551 zahtjev.

"Imajući u vidu da je ostalo još tri mjeseca do kraja godine, očekujemo da će povećanje biti veće od 30 odsto", kazali su agenciji MINA iz tog Vladinog resora.

Prema njihovim riječima, na portalu e-uprave trenutno je aktivno 580 usluga, od kojih je 176 elektronskih usluga za koje korisnici mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev i priložiti svu dokumentaciju ukoliko je potrebna.

"Ostale 404 usluge su usluge informativnog karaktera, koje podrazumijevaju da korisnici mogu dobiti sve informacije o procedurama, pravnom okviru i svim pojedinostima kako se sprovodi postupak pred ogranom koji pruža navedenu uslugu", kazali su iz Ministarstva.

Oni su napomenuli da su neke usluge poput podnošenja zahtjeva za Program stručnog osposobljavanja, studentske kredite i prijavu na određene konkurse privremene, odnosno da se koriste samo određeni vremenski period.

Kako su istakli, usluga Ministarstva prosvjete, Program stručnog osposobljavanja i zahtjeva za studentske kredite nosi najveći broj zahtjeva.

"Sledeća usluga koja nosi najveći broj zahtjeva je usluga Ministarstva pravde, i to zahtjev za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije za fizička lica i za dostavljanje podataka iz prekršajne evidencije za fizička lica", rekli su iz Ministarstva.

Zatim, kako su naveli, idu usluge Ministarstvo nauke i Uprave za kadrove.

Na pitanje da li postoje korisnici portala iz nekih drugih zemalja, iz Ministarstva su odgovorili da su rijetki slučajevi prijave inostranih građana za usluge, jer je njihov sadržaj većinom namijenjen samo crnogorskim građaninima.

"Izuzetak je usluga za izdavanje izvoda iz kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravde gdje najčešće državljani iz bivših republika Jugoslavije imaju obavezu pribavljanja tih izvoda za potrebe korišćenja određenih prava u tim državama", rekli su iz tog Vladinog resora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније