Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: M.M.Lj. ]

10. 11. 2019. 16:05   >>  19:37

ZEMLJE Z. BALKANA

Riješiće stambeno pitanje Roma prije ulaska u EU

Procjenjuje se da u regionu živi blizu milion pripadnika romske populacije, od kojih većina nema krov nad glavom. Vlade država Zapadnog Balkana deklaracijom su se obavezale da će, prije ulaska u Evropsku uniju, riješiti stambeno pitanje romske populacije u svojim državama. Na regionalnoj konferenciji u Sarajevu dogovorena je metodologija za mapiranje stanovanja Roma, nakon čega slijede pilot projekti.

Ne postoji tačan broj neformalnih romskih objekata na Zapadnom Balkanu. Postoje samo procjene i pretpostavke, koje su nedovoljne, ali i jedine dostupne. Stambeno zbrinjavanje i mapiranje romskih objekata, tema je regionalne konferencije u Sarajevu.

"Ova konferencija ide u cilju Deklaracije, koja je bila potpisana prije par mjeseci od strane premijera regiona Zapadnog Balkana, gdje je jedan od ciljeva te Deklaracije da sve zemlje u regionu, prije pristupa EU, će rijesiti stambeno pitanje romske populacije", kazao je šef kancelarije za integraciju Roma Orhan Usein.

Crna Gora je, kroz regionalni stambeni program, zatvorila kamp na Koniku, a brojnim romskim porodicama u Herceg-Novom, Nikšiću, Beranama, obezbijedjen je krov nad glavom. Objekti koji ispunjavaju uslove bićce legalizovani, a planirana je izgradnja kuća za još 50 porodica, koje imaju svoja imanja.

"Želim da naglasim da u Crnoj Gori nije se desilo da se ijedna porodica, Rom ili Romkinja iseli iz tog objekta, a da se ne nađe alternativni smještaj. Tih iseljenja nije bilo, ali i kada bi bilo, opštine su dužne da za te porodice iznađu alternativni smještaj adekvatan za te porodice", kazao je Leon Đokaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Sjeverna Makedonija ima poseban fond namijenjen projektima za Rome. Ta država iz budžeta je obezbijedila 24 miliona denara. Srbija je tu bazu završila 2015. i sada radi na rješavanju komunalnih i infrastrukturnih problema u romskim naseljima.

Na temelju podataka lokalnih uprava, Bosna i Hercegovina planira stambeno zbrinjavanje Roma.

"Riječ je o pilot projektu u jednoj opštini, ali ga mozemo primijeniti i u drugim opštinama. No, da bi dobile novac iz budžeta neophodno je da opštine naprave bazu podataka i detaljan urbanisticki plan", kazao je ministar bez portfelja Sjeverne Makedonije Muzafer Bajram.

"Kao rezultat toga, mi smo implementirali projekte u 11 opština u Srbiji gdje smo uradili oko 180 stanova i kuća i zbrinuli hiljadu pripadnika romske populacije", kazao je državni sekretar Srbije Zoran Lakićević.

"Mi smo u BiH do sad uradili hiljadu stambenih jedinica. U međuvremenu procjenjujemo, da je riječ o izgradnji o dodatnih 800 do 1000 stanova za nove porodice", kazala je Saliha Đuderija iz ministarstva za ljudska prava BiH.

Stambeno zbrinjavanje Roma na Zapadnom Balkanu, finansijski podržava Evropska unija. Za ovaj projekat je obezbijedila oko 2 i po miliona eura.

"Nastavićemo da podržavamo borbu protiv diskriminacije Roma, njihovu integraciju u sve društvene sfere u državama Zapadnog Balkana. Potenciraćemo pitanje stambenog zbrinjavanja romske populacije, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou", kazalo je Đanluka Vanini iz Delegacije EU u BiH.

Na regionalnoj konferenciji u Sarajevu, dogovorena je metodologija za mapiranje stanovanja Roma u regionu, nakon čega slijede pilot projekti. Organizator konferencije je Vijeće za regionalnu saradnju.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније