Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

10. 11. 2019. 20:34   >>  21:10

MINISTARSTVO PREPORUČUJE

Djevojčice da se vakcinišu protiv HPV-a

Ministarstvo zdravlja uvešće do kraja godine u kalendar imunizacije vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) i ponuditi je, kao preporučenu, djevojčicama od devet do 11 godina. HPV vakcina, kako su objasnili, služi za sprječavanje infekcije HPV virusom koji je jedan od uzročnika karcinoma grlića materice.

Od raka grlića materice sve češće obolijevaju mlađe žene. Uz skrining kao prevenciju, od naredne godine će se u kalendar imunizacije uvesti i vakcina protiv humanog papiloma virusa.

"Vakcina će biti preporučena, neće biti obavezna, iduće godine preporučiće se vakcina za djevojčice od 9 do 11 godina", kazao je Miro Knežević iz Ministarstva zdravlja.

Da je vakcina protiv HPV-a uz redovne kontrole prava prevencija potvrđuje i ginekolog podgoričkog Doma zdravlja Milovan Jovanović.

"Raka grlića nema bez HPV virusa. Tako da nam to daje podsticaj da idemo na vakcinu na sekundarnu prevenciju. Malo više u odnosu na ostale zemlje ta infekcija je viša jer nemamo HPV vakcinaciju", kazao je ginekolog Milovan Jovanović.

Crna Gora će raspisati tender za vakcinu koja će izgraditi imunitet od devet vrsta virusa HPV-a.

"Ima 100 HPV virusa, 30 se prenose polnim putem, dva su najodgovornija da izazivaju tumore i ta 9-tovalentna vakina pored 2 tipa pokriva i 7 drugih tipova", objašnjava Knežević.

Podaci nacionalnog registra kažu da svake godine u Crnoj Gori od raka grlića materice oboli oko 110 žena. Međutim, kada se prisustvo HPV-a otkrije na vrijeme moguće ga je iskorijeniti.

"Ta vakcina sa skriningom koji se sprovodi dovešće do smanjenja obolijevanja ali i smrtnosti naših građana od karcinoma grlića materice a možda dovede do potpunog iskorjenjivanja bolesti", dodaje Knežević.

"Kroz ovu vakcinu mladi će da shvate, kad prime tu vakcinu, da se reproduktivno zdravlje počinje da se čuva u tim godinama", dodaje Jovanović.

Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) predložila je Ministarstvu zdravlja da ponudi građanima Crne Gore i uvede u kalendar imunizacija vakcinu protiv humanog papiloma virusa. Ovu vakcinu preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, a uvedena je i u velikom broju zemalja Evropske unije.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније