Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 11. 2019. 14:02   >>  14:02

DOM ZA 112 KORISNIKA

Zavod "Komanski most" obilježio 43 godine rada

Zavod "Komanski most", svečano je juče obilježio 43 godine postojanja i rada. To je ujedno bila i prilika da se ozvaniči završetak rekonstrukcije ove javne ustanove, vrijedne 1,3 miliona eura.

U Zavodu je trenutno smješteno 112 korisnika i jedina je ustanova ove vrste u državi. Zavod je svoj značajni jubilej dočekao sa puno boljim uslovima za rad nakon potpune rekonstrukcije zgrade i nabavke opreme i namještaja u koju je uloženo više od 1,3 miliona eura.

Kako se navodi u saopštenju Zavoda, Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa KfW bankom realizovalo "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama i JU "Komanski most" obuhvaćena je nizom promjena.

Ministar rada i socijalog staranja Kemal Purišić kazao je da su implementacijom navedenog programa unaprijeđeni standardi smještaja u ovoj ustanovi, ispunivši određene normative i standarde za pružanje usluge smještaja odraslih i starih lica sa invaliditetom, što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

"Politika Vlade i dalje će biti sve efikasnija zaštita lica sa invaliditetom, i u tom smislu u narednom periodu, podsticaćemo razvoj usluga koje su neophodne ovim licima. U toku je izrada Plana transformacije ove ustanove sa ciljem smanjenja broja korisnika kroz razvoj usluga stanovanje uz podršku, mala grupna zajednica, pomoć u kući i slični projekti", rekao je Purišić.

Ministar je naveo se u cilju adekvatne zaštite svakodnevno sprovode aktivnosti u cilju osnaživanja korisnika, u vidu radno-okupacione aktivnosti, podrška u ostvarivanju kontakata sa porodicom i drugim licima važnim za korisnika, razvoj vještina i znanja potrebnih za život van smještaja i relaksaciju i rekreaciju.

Generalni direkor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović rekao je da su radovi u Komanskom mostu, izvedeni krajem prošle i početkom ove godine.

"Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti obuhvatili su postavljanje termo i hidroizolacije na krovovima, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu fasadne bravarije, uvođenje sistema grijanja i hlađenja, uvođenje centralizovanog sistema za pripremu sanitarne tople vode, sa solarnim kolektorima, zamjenu svjetiljki, rekonstrukciju dijela sanitarnih čvorova, moleraj i zamjenu podnih obloga", naveo je Radulović.

Direktor Zavoda Vaselj Dušaj kazao je da su ovom rekonstrukcijom unaprijeđeni standardi smještaja korisnika u ustanovi, te da ima korisnika koji su 100 odsto nepokretna lica, 100 odsto slijepa lica, zatim lica sa najtežom intelektualnom retardacijom.

"Život se odvija ovdje 24 sata dnevno i korisnici zaslužuju bolje uslove boravka u ovoj ustanovi", zaključio je Dušaj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније