Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

15. 11. 2019. 09:36   >>  15:57 1

MARKOVIĆ SAOPŠTIO

Najveće budžetsko izdvajanje za zdravstvo u istoriji

Renovirano odjeljenje intezivne njege Instituta za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore presijecanjem vrpce svečano su otvorili Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, premijer Duško Marković i direktor KCCG Jevto Eraković. Na tom odjeljenju liječe se veoma kompleksni i uglavnom životno ugroženi najmlađi pacijenti. Vlada je budžetom za narednu godinu opredijelila za zdravstvo 281 milion eura što je najveće izdvajanje za tu oblast u istoriji Crne Gore, kazao je Marković.

 

"Investicija u rekonstruisano odjeljenje Instituta za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore je navjeća investicija u ovaj Institut nakon tri decenije", kazao je premijer Duško Marković nakon otvaranja.

On je dodao, da KCCG daje primjer i sprovodi korake kako bi zdravstveni sistem bio na onom nivou koji je potreban građanima.

Marković je istakao da Vlada poržava jačanje zdravstvenog sistema u svakom smislu.

"Juče je na sjednici vlade utvrđen novi budžet kojim je 281 milion eura opredijeljeno Fondu zdravstva. To je najveći budžet zdravstva u CG ikada i za 50 miliona eura je veći nego prošle godine a ukupno za 85 miliona eura uvećan za posljenje 3 godina", istakao je Marković odgovarajući na pitanja novinara.

To je, kako je kazao, potvrda da će zajedno Vlada, Ministarstvo zdravlja i KCCG uraditi sve da obezbijedeo najkvaliteniju zdravstenu zaštitu građanima.

"Danas se posebno radujem što smo nive evropske usluge obezbijedili za najmlađu populaciju", istakao je Marković.

SAD su za taj projekat donirale 275 hiljada dolara.

"Ovaj projekat je simbol onoga što, CG i SAD mogu postići zajedno", kazala je Rajnke prilikom otvaranja odjeljenja.

Ona je izrazila zahvalnost svim medicinskim radnicima.

"Vi ste zaista heroji", poručila je Rajnke.

Od 2009, kako je kazala Rajnke, SAD su opredijele preko 13 miliona dolara za finasiranje projekata u CG.

Direktor instituta za bolesti djece Saša Radović saopštio je jutros za Jutarnji program TVCG da je to veliki dan za KC Crne Gore, jer nakon šest mjeseci radova otvaraju odjeljenje koje je, kako kaže, ogledalo svake zdravstvene ustanove.

"Radovi su trajali pola godine, uz intenzivan period pripreme prije toga. Jedinica intenzivne njege je ogledalo svake zdravstvene ustanove. Ako kažem da se sve svodi na intenzivni tretman ovo će biti veliki benefit za naše pacijente. Imamo razloga da budemo ponosni," naveo je Radović.

"Sve to uz sjani kadar koji Institut ima podiže nivo kompletnog tretmana i njege na evropski nivo", naveo je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније