Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2019. 14:16   >>  14:15

ORAV SAOPŠTIO

Medijska pismenost ključna za borbu protiv lažnih vijesti

Medijska pismenost je ključna za borbu protiv lažnih vijesti, dezinformacija i nasilja nad djecom, ali je istovremeno neophodna i za sticanje osnovnih vještina za zivot u 21. vijeku.

To je glavna poruka koju je šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav uputio u razgovoru s UNICEF-ovim volonterima – mladim reporterima kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo".

Oni su povodom proslave 30. rođendana Konvencije o pravima djeteta, danas, kako je saopšteno, preuzeli Delegaciju EU u Crnoj Gori.

Orav je kazao da su slobodni mediji temelj svakog društva, a učešće djece i mladih u medijima je ključno.

"Redovno gledam Wadada vijesti za mlade koje pravite vi - UNICEF-ovi mladi reporteri i smatram da je ta inicijativa veoma korisna. Nadam se da će inspirisati i druge medije da više uključe mlade prilikom kreiranja svojih programa," istakao je Orav.

Mladi reporteri su poručili da je razvoj digitalne tehnologije važan i za obrazovni sistem.

"Smatramo da bi digitalne tehnologije trebalo više da se koriste u našim učionicama, jer interaktivno učenje uz digitalne medije čini školu zanimljivijom, olakšava usvajanje znanja, podstiče kreativnost i kritičko razmišljanje," poručio je UNICEF-ov volonter Balša Božović.

Orav se saglasio sa tim stavom i podijelio svoja iskustva iz učionice.

"Prije 30-ak godina sam bio nastavnik hemije i još tada sam pokušavao da napravim časove koji će biti interaktivni. Danas je to sa digitalnim medijima još lakše. Evropska unija odlučno podržava digitalnu pedagogiju i razvoj digitalnih vještina kroz obrazovanje," poručio je Orav.

Tema razgovora je bila lažne vijesti – jedna od glavnih briga društva u digitalnom dobu.

Mladi reporteri su pitali Orava za savjet u borbi protiv njih.

"Najbolji savjet bio bi jačanje profesionalnih i nezavisnih medija, osnaživanje novinara i podsticanje digitalne i medijske pismenosti. Zdrava, odgovorna i uspješna medijska zajednica i obrazovani građani imaju najvažniju ulogu u suzbijanju lažnih vijesti i destruktivnih, dezinformacijskih kampanja," poručio je Orav.

Mlada reporterka Tara Simović istakla je da je zlostavljanje putem interneta jedan je od novih problema s kojima se suočavaju djeca i mladi u digitalnom dobu.

"UNICEF je 2016. godine podržao istraživanje Global Kids Online s djecom uzrasta od 9 do 17 godina, koje je pokazalo da u poređenju s evropskim prosjekom, djeca u Crnoj Gori više strahuju od zlostavljanja putem interneta. Tridesetdevet odsto djece u Crnoj Gori nasuprot 17 odsto u EU osjeća visok stepen rizika od toga da bi mogla biti maltretirana putem interneta," kazala je Simović.

Orav je kazao da nema sumnje da su u današnjem okruženju djeci potrebne vještine i alati za sigurno i odgovorno korišćenje Interneta, pa EU poklanja veliku pažnju toj temi.

"EU je 2012. usvojila Stategiju za bolji internet za djecu, ali se sve strategije moraju primjenjivati. I ovdje je ključno obrazovanje. Pored toga, EU je podržala otvaranje Bezbjednih Internet centara u zemljama članicama EU, a ovdje u Crnoj Gori imamo portal Bolji internet za djecu," kazao je Orav.

EU u Crnoj Gori će na preuzimanje mladih reportera odgovoriti 12. decembra, kada će grupa mladih evropskih ambasadora "preuzeti" UNICEF i, povodom 30. godišnjice od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta, obaviti javni razgovor sa Kogalijem, u prisustvu Orava.

Konvenciju UN o pravima djeteta usvojila je Generalna skupština 20. novembra 1989. godine.

U Konvenciji se navodi da je djetinjstvo odvojeno od odraslog doba i da traje do 18. rođendana. Taj period života je posebno, zaštićeno vrijeme u kojem se djeci mora omogućiti da rastu, uče, igraju se, razvijaju i odrastaju.

Konvencija je najviše ratifikovani međunarodni sporazum o ljudskim pravima u istoriji, koji pomaže da se životi djece širom svijeta transformišu u pozitivnom smjeru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније