Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2019. 11:33   >>  11:33

NVU VARDAR-MKD

Žele da oforme Makedonski nacionalni savjet

Nevladino udruženje "VARDAR-MKD" želi da oformi Makedonski nacionalni savjet u Crnoj Gori, koji će predstavljati najveće predstavničko tijelo Makedonaca u Crnoj Gori i predstavljati makedonski narod u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja na makedonskom jeziku, te očuvanju i zaštiti svojih kulturnih dobara i tradicije.

"Savjet će učestvovati u očuvanju i odlučivanju o načinu zaštite, predstavljanja i očuvanja nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih, socijalnih, ekonomskih i svih drugih građanskih i kolektivnih prava od interesa za Makedonce u Crnoj Gori, i koji će biti finansiran iz budžetskih sredstava Crne Gore koji se sada opredjeljuju za rad Srpskog, Hrvatskog, Muslimanskog, Bošnjačkog, Romskog i Albanskog savjeta u Crnoj Gori", saopštio je predsjednik NVU "VARDAR-MKD" Dejan Angelovski.

Po Zakonu o manjinskim pravima i slobodama Savjet mora imati 17 članova koji moraju imati dokaz o crnogorskom državljanstvu i izjavu na posebnom obrascu koji propisuje Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava da su se izjasnili kao Makedonaci/ke.

Shodno Pravilniku za izbor članova Savjeta manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice svaki član Savjeta prethodno mora prikupiti 30 potpisa lica koja će se na posebnom obrascu izjasniti kao Makedonci/ke i koji mogu potpisati podršku samo za jednog člana Savjeta, što znači da je za osnivanje Makedonskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori potrebno prikupiti 510 pojedinačnih potpisa građana Crne Gore koji imaju crnogorsko državljanstvo i koji će se kasnije potpisati izjavu na posebnom obrascu koji propisuje Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava da su Makedonaci/ke.

Angelovski je pozvao državljane Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Makedonci/ke, a koji žive i rade u Crnoj Gori, da kontaktiraju NVU "VARDAR-MKD" u cilju formiranja Makedonskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori.

"Kako su Makedonci između sebe nedovoljno povezani i neupućeni o mogućnostima korišćenja svojih prava koje imaju kao manjinski narod u Crnoj Gori potrebno je da date svoj doprinos na način da će te dostaviti našem Udruženju ili članu našeg Udruženja vaše podatke i to: ime i prezime, kontakt telefon i grad. E-mail adresa Udruženja je mkdvardar@gmail.com. Kontakt telefon 069 171 302", naveo je Angelovski.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније