Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 11. 2019. 16:01 >> 15:56

ODRŽAN DJEČIJI PARLAMENT

Mladi nosioci budućih promjena

Mladi su nosioci budućih promjena i razvoja društva, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović i istakao da djeci treba omogućiti da iskuse demokratsko odlučivanje. U Skupštini su obilježena dva jubileja - 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, ali i 10. zasijedanje dječijeg parlamenta. Za razliku od prethodnih kada su djeca predstavnicima Vlade postavljala pitanja oni odgovarali na njih, danas su glavnu riječ vodili najmlađi.

"Skupština Crne Gore prepoznaje mlade kao nosioce budućih promjena i razvoja društva", istakao je Brajović i dodao da je crnogorski parlament posvećen afirmaciji, promociji, zaštiti i unaprjeđenju prava djeteta.

"Pored obezbjeđivanja osnovnih prava, djeci treba pružiti priliku da iskuse demokratsko odlučivanje i nauče o svojim građanskim pravima i obavezama, jer to donosi dugoročnu korist za društvo u cjelini", kazao je predsjednik Brajović.

On je podsjetio da Skupština Crne Gore upravo to radi kroz program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola - Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

Brajović je saopštio da je u Crnoj Gori od 2013. godine procenat djece koja pohađaju neki program obrazovanja u ranom djetinjstvu, porastao sa 40 na 53 procenta, a broj djece iz romskih naselja - kao posebno izazovnog okruženja, koja pohađaju osnovnu školu povećan je sa 58 na 77 procenata.

Zasijedanje Dječjeg parlamenta u organizaciji Skupštine Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, održano je povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i 10 godina zasijedanja Dječjeg parlamenta. Učesnici događaja bila su djeca osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i predstavnici Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada Podgorica.

Prisutnima su se obratili i šef kancelarije UNICEF-a, predstavnik kancelarije Save the Children-a, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, direktorica Centra za prava djeteta i djeca prezenteri iz sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore kao i bivša kopredsjedavajuća zasijedanja Dječjeg parlamenta u Skupštini 2009. godine.

Pored predsjednika skupštinskih odbora i predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, sjednici su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније