Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2019. 08:12 >> 08:22
1

DR DAKIĆ

Roditelji da bezuslovno prihvate transrodnu djecu

Specijalista psihijatrije Tea Dakić apelovala je na sve roditelje da pronađu razumijevanje i bezuslovno prihvate djecu koje se izdvaja po drugačijem osjećaju rodnog identiteta.

 

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazala da je izostanak podrške porodice jedan od ključnih faktora koji utičzu na naše mentalno zdravlje i blasgotanje".

"Jasno je da je roditeljima teško da shvate zašto se baš njihovo dijete izdvaja po nekom drugačijem osjećaju rodnog identiteta. Savjet je da roditelji nađu sebi raumijevanje za te stvari i svoje dijete bezuslovno prihvataju", kazala je Dakić.

Ljudska prava transrodnih osoba, kazala je ona, prešla su značajan put u smislu prihvatanja.

Ipak, kako je istakla, transrodne osobe se svakodnevno susrijeću sa ekstremnim oblicima diskriminacije, marginalizacije i viktimizacije.

Dante Ognjanović iz NVO Spektra kaže da se osjeća sigurno, kao svaki obični građanin, koji kada izađe iz stana ne pomišlja da će mu se nešto loše dogoditi.

"Normalno živim. Ja sam imao problema dok sam našao posao. Bitno je to koliko je ljudima očigledno da je neko trans osoba, meni se nekako poprilično ne vidi, i okej prolazim. Ali trans žene, kojima je očiglednije da su trans, njima je mnogo teže", kaže Dante.

On je rekao da se ne zna tačan broj transrodnih osoba u Crnoj Gori, koje kako je rekao, žive u svim gradovima.

"Ne živimo samo u Podgorci. Ja sam išao u gimnaziju u Nikšiću, i za te četiri da ja znam, jedino sam ja bio, da se zna, dio LGBT zajednice", kaže Dante.

Poprilično je dobro prošao, kaže on, navodeći da nije bilo fizičkog nasilja: "Mene šale na moj račun nijesu doticale".

Govoreći o podršci, Dante kaže da bi najprije trebalo shvatiti šta nije u redu, i zašto se osjećamo tako kako se osjećamo.

"U školi nijesam znao ništa o tome, nijesam imao obrazovanje na tu temu. Pa sam tražio po internetu i shvatio i tražio sam nekog kao ja. Povezivao se sa ljudima na društvenim mrežama, kako su se oni autovali, razmišljao kako ja to da uradim", rekao je Dante.

Inače, u Podgorici će večeras biti održan performan povodom Dana sjećanja na žrtve transfobije, pod nazivom "331 razlog".

Performans će biti održan u 19 kod spomenika Marku Miljanovu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније