Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

22. 11. 2019. 07:00 >> 07:00
13

JOVANOVIĆ SMATRA

Iza dezinformacija stoje loše namjere

Portali IN4S i Borba nalaze se na prvom mjestu po količini lažnih vijesti, neprovjerenog sadržaja i dezinformacija koje plasiraju, što loše utiče na medijsku scenu u Crnoj Gori i sveukupnu javnost, istakao je za Pobjedu Milan Jovanović iz Digitalno-forenzičkog centra Atlantskog saveza Crne Gore.

Izjava koju je prije nekoliko dana dala otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a u našoj državi Džudi Kuo da su ovi portali usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja, aktuelizovala je već poznatu priču o hibridnim prijetnjama.

Stručnjaci koji rade u DFC Atlantskog saveza više od godinu bave se razotkrivanjem lažnih vijesti.

"Sve ovo što je gospođa Kuo izjavila je tačno, a podaci do kojih smo mi došli to i potvrđuju, jasno je za čije interese ovi mediji rade. To se vidi iz njihovih članaka i ne treba vam previše znanja da to shvatite", kazao je Jovanović.

Rekao je da drugi mediji dezinformacije najčešće prenesu iz loše namjere, a da to rjeđe učine iz neznanja. Ovakve kampanje, prema riječima Jovanovića, nijesu bezopasne, jer stvaraju pogrešne percepcije na osnovu kojih se donose odluke i stvaraju emocije koje kasnije vode pogrešnim akcijama.

"Bio medij veliki ili mali, dokle god on ima svoju publiku ta dezinformacija će doći do nje. Ona informacija koja je pogrešna nije samo opasna za državu već za sve građane koji to čitaju, jer na osnovu lažnih vijesti i zavaravajućih sadržaja, ljudi koji su lijeni da provjere ono što im se plasira, vjeruju tim spornim medijima i u odnosu na ta vjerovanja donose odluke koje sigurno ne bi donijeli da znaju istinu", upozorava sagovornik Pobjede.

Dodaje da ova pojava nije samo problem Crne Gore već globalni, a da je sada izraženiji zbog novih tehnologija i interneta.

Smatra da je "lijek" pratiti pimjer baltičkih zemalja u kojima je fokus rad sa djecom od malih nogu.

"Tada ih treba usmjeravati i učiti da kritički razmišljaju. Zbog toga je važno da se u Crnoj Gori od osnovne škole uvede kao obavezan predmet medijska pismenost. Sada je taj predmet izborni, ali on mora da bude obavezan da bi bilo pomaka po ovom pitanju", kategoričan je Jovanović.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније