Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 11. 2019. 14:25   >>  14:24 4

OD 30 DO 20 HILJADA EURA

Novčane kazne za nepoštovanje nacionalnih simbola

Novčane kazne za nepoštovanje nacionalnih simbola za pravna lica iznosiće od 500 do 20 hiljada eura, za preduzetnike od 150 do šest hiljada, a za fizička lica od 30 do dvije hiljade eura.

To je predviđeno Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Navodi se da se himna izvodi sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem a u tekstu i melodiji ne mogu se prilikom izvođenja vršiti izmjene.

"Himna se izvodi uz odavanje počasti, na način što prisutni ustaju, pozdravljaju ili na drugi nadin odaju joj počast", kaže se u obrazloženju.

Upozorava se da se himna ne smije izvoditi na način i u prilikama kojl vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

"Himna se može intonirati u prostorijama u kojima su smješteni savjeti, udruženja i političke partije i prilikom političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih I drugih skupova u organizaciji savjeta, udruženja i političkih partija", kaže se u predloženom zakonu.

Zabranjena je upotreba nacionalnih simbola na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore osim prostorija poslaničkih klubova, predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, ministarstava i drugih organa uprave.

To se odnosi i zgrade i prostorije Ustavnog suda Crne Gore, sudova. Državnog tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Centralne banke i Državne revizorske institucije.

Navodi se da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova ciji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice.

"U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se I zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice", kaže se u predloženom zakonu.

Precizira se da to pravo ne može koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo.

Zakonom je definisano da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine vise od pet odsto stanovnistva, prema rezultatima posljednjeg popisa, na dan njihovog nacionalnog praznika na zgradama organa lokalne samouprave ističe zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

"Ovo pravo ne može se koristiti ako na dva posljednja uzastopna popisa rezultati popisa budu manji od tog procenta", kaže se u Predlogu zakona o nacionalnih simbola.

Zakonom je proplsana zabrana upotrebe grba i zastave kao znaka politlčke stranke, privrednog društva, ustanove i drugog pravnog lica ili organlzaclje.

Novčane kazne za prkršaj za pravno lice je od 500 do 20 hiljada eura, a za njegovo odgovorno lice od 30 do dvije hiljade eura.

Za preduzetnike je od 150 do šest hiljada, a za fizičko lice od 30 do dvije hiljade eura.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније