Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 11. 2019. 21:33 >> 21:28

PROJEKAT IPER-A

Crnogorski zlatovez – simbol tradicije

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), u saradnji sa Udruženjem starih zanata i vještina NIT, održao je završni događaj projekta "Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza“.

Na događaju su bili predstavljeni postignuti rezultati, izloženi i predstavljeni novi proizvodi sa zlatovezom, kao i crnogorske ženske košulje koje su dio crnogorske narodne nošnje, kreirane tokom obuke „Vještine vezenja crnogorskog zlatoveza“.

Polaznice su podijelile svoje utiske sa prisutnima i uručeni su im sertifikati i zahvalnice za uspješno pohađanje obuke.

Takođe, predstavljena je publikacija o crnogorskom zlatovezu pod nazivom „Crnogorski zlatovez – simbol crnogorske tradicije“, koja ima za cilj da ostavi pisani trag budućim generacija o njegovom značaju za Crnu Goru.

Obučene žene su sada osposobljene da se samostalno bave izradom proizvoda sa crnogorskim zlatovezom i da se na taj način ekonomski osnažuju. Imaju mogućnost da se pridruže Udruženju NIT i da nastave sa izradom proizvoda u okviru Udruženja.

Takođe, žene koje su prošle obuku u mogućnosti su da ovaj zanat prenose na mlađe članove svojih porodica, prijatelje i na taj način doprinesu da se zlatovez prenosi iz generacije na generaciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније