Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2019. 14:24   >>  14:31

CGO POZVAO

Institucionalno riješiti pitanje stranih diploma

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocijnio je da se pitanje priznavanja inostranih diploma mora adekvatno i institucionalno riješiti, vodeći računa kako o poštovanju međunarodnih standarda, tako i nacionalnih interesa Crne Gore.

"To je posebno važno s obzirom na ogroman i rastući broj inostranih obrazovnih isprava koje stižu sa obrazovnih ustanova iz regiona, ali i šire, a čija je reputacija krajnje upitna, na što smo godinama upozorali i Ministarstvo prosvjete. Iz tih motiva, CGO je imao i predstavnicu u Radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna Zakona o priznavanju i inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija", kazala je viša pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović.

 Kako je istakla, značajan broj prijedloga koje su podnijeli je usvojen, a dominantno se tiču vrijednovanja ishoda učenja kako bi bila u cjelosti poštovana Lisabonska konvencija, ali i Crna Gora zaštićena od poplave diploma iza kojih ne stoji znanje.

"Tako su Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija definisana unaprijeđenja u smislu propisanih strožijih kriterijuma za priznavanje. Međutim, CGO je insistirao i na većoj institucionalnoj povezanosti u Crnoj Gori kako bi se ovo pitanje adresiralo sistemski i na održiv način. Konkretno, to znači da Ministarstvo prosvjete, u slučaju nedoumice, traži mišljenje o validnosti obrazovne isprave od Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja", naglasila je Kaluđerović.

CGO se protivi angažovanju pojedinačnih eksperata, kako to sada stoji u Nacrtu, "jer to kreira prostor za diskreciono odlučivanje i moguće koruptivne radnje, a dodatno može dovesti i do dugih postupka".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније