Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2019. 13:23   >>  13:20

"NE DAJU MI OČI DA ŠUTIM"

"Komuna" objavila knjigu Šemsudina Gegića

Knjiga "Ne daju mi oči da šutim" pisca, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskog reditelja Šemsudina Gegića izašla je iz štampe u izdanju časopisa "Komuna".

Recenzenti knjige su Željko Rutović iz Crne Gore i Fadila Nura Haver iz Bosne i Hercegovine, redaktor Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BIH, a autor korica Amela Hadžimejlić, poznata bosansko-hercegovačka slikarka i bivša dekanesa na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu.

“Gegićeva knjiga, sa svim pričama, koje po svojoj unutrašnjoj strukturi i organizaciji istovremeno funkcionišu i kao klasična zbirka priča (jer je svaka pojedinačno zaokružena), predstavlja jednu vrstu labavog romana, jer ih osim zajedničkog narativnog plana u romanesku strukturu uvezuje i pripovjedačeva porodica” , navodi se u recenziji Haverove.

Rutović je istakao da čitaoca Gegić svojim pričama vraća izvorištu pisane pripovijedačke riječi, podjednako razumljive, koliko zavodljive i inspirativno propitujuće, i ne manje ohrabrujuće za predjele bogatstva ljudske duše i neprekinute vatre snage tradicije i uloge porodice. 

“U bogatstvu tromeđe, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, opisanih krajeva, događaja, ljudi i susreta, Gegić re-prezentira i markantno postavlja na scenu vrijednosna obilježja, društvene tipologije, mentalitetske matrice, koje u neponovljivoj individualnosti dinamiziraju čovjekovu originalnost kao utočište-pribježište vjekovnoj samo-održivosti, razapetoj između puta i bespuća, između nade i ponora, između života i smrti, požude i tragike, uzleta i pada, pravde i nepravde, mržnje i ljubavi, između zemlje i neba, prostora u kojima se ne da konfekcijski ukrotiti i ustrojiti, njegov čovjek, njegova duša i njegov život. Sa Gegićevom knjigom riječ, podjednako i ljudska i književna, dobija na snazi, značaju i sveopštoj vrijednosti..,"zapisao je Rutović.

Gegić je naglasio da je odabraši "Komunu" za izdavača  crnogorskim čitaocima otvorio sva vrata i sve prozore staništa jednog kradljivca sopstvenih uspomena.

"Ta knjiga može sa vama putovati sve vrijeme dok se vozite transibirskom željeznicom ili letite interkontinentalnim avio-letovima, a sa vama je i ako ste u samoći, tuđini, u svom svijetu. Neka vam vaše oči ne daju zaspati dok je ne pročitate, jer ćete čuti vama poznate i ne poznate glasove, čak mirise osjetiti, emocije uzburkati...", rekao je autor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније