Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 13:06   >>  13:05

DAMJANOVIĆ SAOPŠTILA

Nastavljamo sa podrškom naučnoistraživačkoj zajednici

Ministarstvo nauke će, zahvaljujući povećanju budžeta u narednoj godini, nastaviti da podržava naučnoistraživačku zajednicu brojnim instrumentima koji su ranije pokrenuti, ali i raspisivanjem novih konkursa za projekte, najavila je resorna ministarka, Sanja Damjanović.

Ministarstvo nauke iduće godine će iz državne kase dobiti skoro šest miliona, što je, prema riječima Damjanović, uvećanje od 120 odsto od 2017. godine.

Ona je u intervjuu agenciji MINA rekla da je povećanje budžeta rezultat dinamike rada, reformskih mjera i instrumenata gdje su akcenat stavili na jačanje inovacionog ekosistema.

"Zahvaljujući povećanju u narednoj godini nastavićemo sa podrškom naučnoistraživačkoj zajednici kroz brojne instrumente koje smo ranije pokrenuli, ali i raspisaćemo novi konkurs za naučnostraživačke projekte (do 100 hiljada eura po projektu)", kazala je Damjanović.

Ona je je objasnila da mnogi programi i instrumenti koje su pokrenuli u prošloj godini zahtijevaju dvogodišnju ili trogodišnju dinamiku budžeta, pa je značajan dio budžeta odvojen za trenutno aktivne projekte.

Kada je u pitanju jačanje istraživačkih kapaciteta i podsticanje izvrsnosti u nauci, Damjanović je rekla da je u narednoj godini planirano i finansiranje dva nova centra izvrsnosti, i da trenutno pregovaraju o finansiranju u iznosu od 1,8 miliona eura.

Prema njenim riječima, u okviru centara predviđeno je angažovanje značajnog broja istraživača s punim radnim vremenom kao i stipendista u perspektivnim oblastima na koje se centri odnose, a u skladu sa strateškim prioritetima Strategije pametne specijalizacije.

"Takođe, novim konkursom za atraktivne stipendije za doktorante opredijelili smo u sljedećoj godini dodatna sredstva kojim ćemo povećati broj doktoranata sa ovom prestižnom stipendijom na 50", dodala je ministarka.

Kada je u pitanju jačanje inovativnosti, Damjanović je kazala da je planiramo finansiranje trenutno aktivnih inovativnih projekata za koje je već opredijeljeno 1,5 miliona eura i najavila da će raspisati novi ciklus podrške za inovativne projekte za šta će biti opredijeljeno dodatnih 750 hiljada eura.

Ona je podsjetila da je ove godine pokrenut novi instrument podrške za ranu fazu razvoja startapova.

"Zahvaljujući povećanju budžeta ovaj program ćemo dodatno snažiti i naredne godine. U pitanju je finansijska podrška za startapove, ali i program intenzivnog mentorstva koji je ključan kako bi startapovi došli do faze zrelosti i bili spremni za nastup na širem tržištu", precizirala je Damjanović.

U cilju bolje međunarodne povezanosti, korišćenja EU fondova i krupnih infrastruktura, dodaje ona, značajna sredstva su opredjelili za intrenacionalizaciju crnogorske naučne-inovativne zajednice.

Damjanović je rekla da je u narednoj godini planiran dodatni novac za finalizaciju razvojnog infrastrukturnog projekta – Naučno-tehnološkog parka Crne Gore (NTP), koji će, kako je kazala, biti ključna osovina za povezivanje biznis sektora, startapova i akademskog sektora.

"Ukupna vrijednost ovog projekta je 12 miliona eura, do sada je uloženo četiri miliona za njegovu izgradnju, a plan je da funkcioniše u punom kapacitetu od 2021. godine", istakla je ona.

Damjanović je rekla da je Ministarstvo nauke u poslednjih nekoliko godina napravilo proboj u smislu da su se fokusirali ne samo na jačanje izvrsnosti u nauci, već i na podsticanje inovativnog preduzetništva i inovativnih startapova koji su ključni za razvoj moderne ekonomije.

Ona je kazala da su svi instrumenti motivisani jačim povezivanjem privrednog i akademskog sektora i da su na sistematski način počeli da podstiču rast inovacija.

"Već sada, nakon 2017. godine, vide se pomaci, jer rezultati pokazuju da je naša naučna zajednica konkurentna, što najbolje potvrđuje efikasnije povlačenje sredstava iz veoma konkurentnog EU okvirnog programa H2020", dodala je Damjanović.

Na pitanje da li su za nauku u Crnoj Gori potrebna mnogo veća ulaganja, Damjanovićje rekla da je ključni instrument za dalje efikasnije jačanje inovacionog ekosistema, a samim tim i veću finansijsku podršku, orjentisanje privrednog sektora na istraživanje i inovacije.

"Svi napori Ministarstva nauke, posebno naš doprinos da danas Crna Gora ima Startegiju pametne specijalizacije u kojoj su identifikovane strateške i perspektivne grane naše privrede, usmjereni su na uključivanje privrednog sektora da kroz inovacije i nove tehnologije bude konkurentniji i da uz podršku naučnoistraživačke zajednice stvara nove vrijednosti i proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu", kazala je ministarka.

Prema njenim riječima, na taj način će nauka i inovacije dati puni doprinos razvoju društva i ekonomije naše zemlje.

Damjanović je istakla da je intenziviranje saradnje akademskog i biznis sektora značajan osnov za veća ulaganja kao i pokretanje donatorske podrške, uključujući i EU fondove.

Na pitanje da li će za neke projekte nedostajati novac, Damjanović je kazala da su sve aktivnosti Ministarstva strateški unaprijed planirane i usklađene sa opredjeljenim budžetom.

"U cilju dodatnog snaženja ekosistema za nauku i inovacije, intenzivno sarađujemo sa partnerima, EU, Svjetskom bankom, UNDP-em ali i drugim važnim donatorima, kako bi iz ovih izvora realizovali nove aktivnosti u narednom periodu, koje će dodatno učvrstiti sistem i učiniti ga podsticajnim za mnoge mlade ljude da u Crnoj Gori nađu ambijent za rad i napredovanje", rekla je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније