Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

26. 11. 2019. 10:59   >>  11:00

HRAPOVIĆ PORUČIO

Digitalizacija zdravstvenog sistema je neophodnost

Sprovođenje procesa digitalne transformacije u zdravstvu predstavlja potrebu kontinuiranog prilagođavanja najnovijim tehnologijama radnih procesa i zdravstvenih usluga i kada govorimo o ovoj temi, više ne možemo govoriti o stavarnju preduslova, već neophodnosti i neminovnosti, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Tokom panel diskusije na Gali večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori, ministar je podsjetio da je primjena informacionih tehnologija u oblasti zdravstva počela prije deset godina, te da je vremenom došlo do digitalizacije značajnog dijela procesa u javnom zdravstvu Crne Gore, navodi se u saopštenju.

"Procesi digitalne transformacije su duži niz godina prepoznati u medicinskom svijetu i u stalnoj su ekspanziji. Njihovom punom primjenom i realizacijom se brže i efikasnije dolazi do osnovnog cilja svakog zdravstvenog sistema, a to je brza, blagovremena i kvalitetna zdravstvena usluga", kazao je Hrapović.

Jedan od ilustrativnih primjera digitalne transformacije i uvođenja novih tehnologija je projekat telemedicine. Trenutno je uz pomoć kompanije Mtel sistem telemedicine implementiran u tri opšte bolnice (Bar, Berane i Pljevlja) sa centralnim sistemom u KCCG, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pojašnjeno je da se ovim projektom omogućava visoki nivo znanja, tj. konsultacija u dijelu dijagnosticiranja, kao i definisanja i sprovođenja terapija bez obzira na lokaciju pacijenta.

Posebno treba istaći, kako se navodi, kreiranje portala eZdravlje od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, gdje se na jednom mjestu nastoje objediniti sve elektronske usluge za građane. Tako, na portalu eZdravlje postoji niz elektronskih servisa (eServisa) koji olakšavaju pristup zdravstvenoj usluzi.

"Prije svega, tu je aplikacija koja građanima omogućava zakazivanje pregleda kod izabranog ljekara bez dolaska u dom zdravlja ili telefonskih poziva, kao i aplikacija koja građanima omogućava pristup/uvid u rezultate biohemijskih laboratorijskih analiza koje su realizovali u domu zdravlja", navodi se u saopštenju.

Jedan od korisnih elektronskih servisa, kako kažu, je i eOsiguranje koji omogućava osiguranicima uvid u status njihovog zdravstvenog osiguranja, kao osnov za ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i koji zajedno sa odlukom o nepotrebnosti ovjere zdravstvene knjižice predstavlja primjer digitalne transformacije.

"Jedan od najegzaktnijih primjera digitalne transformacije i prelaska, ili bolje reći nestanka, tradicionalnih radnih procesa u digitalno okruženje je i projekat elektronskog recepta. Upravo ovom aplikacijom nestali su papirni recepti, kao i često gubljenje, nečitljivost ili oštećenja papirnih recepata koji su pravili ogromne probleme u procesima rada. Ova aplikacija je dovela do povećanja efiksnosti, i kontrole, poboljšanja kvaliteta evidencija i izvještaja iz obalsti recepata i potrošnje ljekova", podsjećaju iz Ministratsva.

Pored ovih, podsjećaju, postoji još niz elektronskih servisa koje građanima daju punu i korisnu informaciju (eRecept, eApoteka, i sl.), "a ako se tome doda i niz eServisa (više od 100) koji su na nivou opštih bolnica i domova zdravlja i koji daju informacije građanima, očigledno je da je sistem javnog zdravstva prepoznao potrebu, ili bolje reći neophodnost komunikacije sa građanima digitalnim kanalima".

Ovo je, naglašavaju iz Ministarstva zdravlja, ogroman prostor koji otvara niz različitih mogućnosti na koje računamo, i u narednom periodu ovoj oblasti planiramo da damo poseban akcenat, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније