Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 11. 2019. 13:42 >> 13:42

EDUKATIVNI SEMINAR

U Crnoj Gori visoka potrošnja antibiotika

Crna Gora se, i pored velikih napora koji se ulažu, ubraja u države sa visokom potrošnjom antibiotika i njegove povezanosti sa antimikrobnom rezistencijom, saopšteno je na edukativnom seminaru povodom obilježavanja Evropskog dana svjesnosti o antibioticima.

Državni sekretar u Ministarstva zdravlja Milovan Vujović rekao je da nekontrolisana i neadekvatna upotreba antibiotika prijeti još većem širenju otpornosti na njihovo dejstvo, što može imati dalekosežne posljedice.

On je kazao da je od 2013. do prošle godine smanjena upotreba antibiotika na vanbolničkom i bolničkom nivou.

"Međutim, prošle godine taj broj je porastao za 2,2 odsto u vanbolničkim ustanovama, dok je u bolničkim i dalje nastavljen trend blagog smanjenja", kazao je Vujović, napominjući da je Vlada na predlog Ministarstva zdravlja usvojila Akcioni plan za period 2019/2020 za sprovođenje Nacionalne strategije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike.

Kako je rekao, podaci ukazuju da je antimikrobna rezistencija jedan od globalnih i zdravstvenih problema koji predstavlja veliku prijetnju za čovječanstvo.

Uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dobili su digitalnu podršku za protokol za liječenje urinarnih infekcija koje je uradilo Ministarstvo zdravlja i da se očekuje da će se regulisati potrošnja antibiotika i time smanjiti zdravstveni troškovi.

On je naglasio da su antibiotici najveći uspjeh moderne medicine 20. vijeka, ali neaktivnošću ljekara i veterinara mogli bi postati najveći neuspjeh medicine 21. vijeka.

Objasnio je da se antibiotik može i smije koristiti samo uz ljekarski recept i dodao da će, imajući u vidu trenutnu potrošnju antibiotika, Ministarstvo zdravlja potencirati da se pojača kontrola primjene zakonskih propisa kojima će se kontrolisati njihovo izdavanje.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović, kazala je da je zabilježen trend smanjivanja vanbolničke potrošnje i da je to potvrda da strategije za pravilnu upotrebu antibiotika postoje i da su učinkovite.

Prema njenim riječima, da bi se preokrenuo trend potrebno je dosljedno raditi na više frontova. Potrebno je podizati nivo svjesnosti i informisanosti o antimikrobnoj rezistenciji, jačati kapacitete za nadzor i monitoring i za pravilnu upotrebu antibiotika u bolničkim i vanbolničkim uslovima.

"U 2017. godini bolnička prosječna potrošnja antibiotika u Crnoj Gori je gotovo na nivou potrošnje u Evropskoj uniji, ali je preporuka SZO da se mora sistemski raditi na promjeni strukture ljekova u bolničkoj potrošnji kako bi se smanjio udio rezervnih antibiotika", saopštila je Brajović.

Kako je navela, Crna Gora je u 2017. godini bila na petom mjestu u Evropi po vanbolničkoj potrošnji antibotika.

Brajović je istakala da će bez efikasnih antimikrobnih ljekova obične infekcije postati smrtonosne, a intervencije poput operacije i hemoterapije nemoguće.

Ona je rekla da je to kompleksan problem i da se mora ustanoviti kultura kod građana da koriste ljekove samo kad im ljekar propiše.

"Izuzetno je veliki broj recepata u kojim se propisuju antibiotici. Što ih više koristimo, sve ih više gubimo i kad nam budu najpotrebniji nećemo ih imati", poručila je Brajović.

Ona je istakla da Crna Gora ima odgovoran stav i da je posvećena rješavanju problema antimikrobne rezistencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније