Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2019. 12:26   >>  12:26

PERFORMANS URA-E I CDN

Zaštititi Taru, Sinjajevinu, planinske rijeke...

Mladi URA i članovi organizacije CDN (Cooperation development network) održali su danas performans ispred Ministarstva ekonomije sa ciljem da ukažu na ekološke probleme Crne Gore i daju na značaju saradnji regionalnih zelenih politika u cilju očuvanja životne sredine.

Tom prilikom predsjednik mladih URA-e Milan Đaković, je kazao da će URA nastaviti da snažno podržava sve građanske inicijative, i sve borbe lokalnog stanovništva protiv devastacije.

"Moramo zaštiti Taru, Sinjajevinu, svaku našu rijeku, a najnovija borba se odvija u Miločerskom parku, gdje ovih dana DPS-ov biznismen nelegalno gradi i uništava jednu od rijetkih zelenih oaza na budvanskoj rivijeri", kazao je Đaković.

Kazao je i da su mHe, prepoznate u Crnoj Gori i u regionu, kao najbolji primjer lošeg odnosa prema prirodi.

"Ukoliko uzmemo u obzir štetu koju nanose malim planinskim rijekama, te neisplativost ovakvog ekonomskog modela, u kojem građani plaćaju visoke naknade, dok sav profit izvlače investitori, jasno nam je da se ovome mora stati na kraj. Mi smo danas ovdje da pošaljemo poruku da smo u ovome zajedno i da nećemo odustati od borbe za Zelenu Crnu Goru", kazao je Đaković.

Predstavnik Koalicije za održivi razvoj Milovan Marković takođe je potencira štetnost mHe.

"Investitori koriste neinformisanost lokalnog stanovništva, plasirajući im poluinformacije i dezinformacije o tome kako će mHe donijeti blagostanje u lokalnu zajednicu. Jedna od njih jeste svakako da mHe pune budžete lokalnih zajednica. Pritom, niko ne postavlja pitanje koliko ovakvi projekti iznose novca iz lokalnih zajednica. Takođe, apsurdna je priča da mHe izgradnjom ribljih staza i poribljavanjem čuvaju autohtone vrste. Potočna pastrmka se ne štiti remećenjem uobičajenog načina reprodukcije ili poribljavanjem potpuno drugim vrstama", istakao je Marković.

Predstavnik CDN-a, Luka Gudek kazao je da su u Crnu Goru došli radi solidarnosti sa građanima koji brane prirodna bogatstva.

"U Podgorici smo s mladim zelenim aktivistima iz regije - iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Došli smo da pošaljemo poruku solidarnosti mladim aktivistima i ljudima koji se bore protiv mini hidroelektrana u Crnoj Gori. mHe su problem koji jednako pogađa cijelu regiju, količina energije koju ovi projekti donose ne opravdava štetu koju donose lokalnoj zajednici i prirodi", kazao je Gudek.

Mladi iz zelene organizacije CDN borave u dvodnevnu posjetu Forumu mladih URA na poziv ove stranke.

Na performansu oni su nosili transparente: "Je li vas sramota", Čađave zore bude me iz sna", "Malo mi za biznis treba - rijeka, cijev i komad neba", "Koliko u kovertu da ne siječete", "Hoće li rijeke iz mHe glas nositi okeanu da je vječna Crna Gora" itd.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније