Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

27. 11. 2019. 17:49   >>  17:47

SPUCG

"Trebalo obuhvatiti i pitanje nelegalno stečenih diploma"

Nacrtom izmjena Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija trebalo je da bude obuhvaćeno i pitanje nelegalno stečenih diploma, ocijenili su iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

SPUCG je dostavio zvanične primjedbe i sugestije na nacrt Zakona.

U toj studentskoj organizaciji smatraju da je javna rasprava o nacrtu Zakona zahtjevala mnogo više vremena i veći broj događaja na kojima će zainteresovana javnost bili u prilici da iznese svoje primjedbe i sugestije.

"Nacrtom je trebalo da bude obuhvaćeno i pitanje nelegalno stečenih diploma", ocijenili su iz SPUCG.

Prema njihovim riječima, nije dovoljno cijeniti samo kvalitet određene ustanove, već i načina na koji je neko lice na toj ustanovi došlo do diplome.

"Svjedoci smo da se usljed akreditovanja velikog broja studijskih programa i fakulteta u okruženju, pojavio pojam 'kupovine diploma', odnosno njihovog sticanja po skraćenom postupku", naveli su iz SPUCG.

Smatraju da država, ukoliko namjerava da kvalitetno riješi pitanje onih kojima je do sad priznata diploma, ali i budućih generacija, mora da usvoji adekvatne norme kojima bi bio riješen taj problem.

"Zbog navedeno izražavamo bojazan da nećemo dobiti ono što treba da bude suština Zakona, a to su jasni kriterijumi, složenija i rigoroznija kontrola, kako ne bi i dalje svjedočili enormnom broju uvezenih diploma koji je jednak broju diploma stečenih na ustanovama u Crnoj Gori", rekli su iz SPUCG.

Kako su dodali, te brojke su alarmantne i zahtjevaju odlučniju akciju nadležnih državnih organa, pa je ovom procesu trebalo pristupiti s mnogo više pažnje i sagledavanjem mnogo šireg konteksta, uključivanjem mnogo šireg spekta zainteresovane stručne i druge javnosti.

Iz SPUCG su rekli da vjeruju da i dalje postoji prostor da se dođe do značajno sveobuhvatnijeg teksta koji će preciznije urediti oblast inostranih obrazovanih isprava.

"Očekujemo aktivniji pristup Ministarstva u narednim fazama do usvajanja konačnog teksta Nacrta, potom i predloga Zakona, uvjereni da je u interesu svih aktera da se dođe do što kvalitetnijeg teksta", navodi se u saopštenju.

Iz SPUCG kao primjedbu naveli to što njihova predstavnica nije učestvovala na sjednicama radne grupe kojoj je povjeren zadatak izrade teksta nacrta Zakona, jer niije dobila nijedan poziv, niti joj je dostavljen bilo kakav materijal na uvid.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније