Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

27. 11. 2019. 16:29 >> 16:28
1

MARKOVIĆ LJEKARIMA

Povećanje zarada održivo, a ne populističko rješenje

Vlada Crne Gore opredijelila je 280 miliona eura za zdravstvo u narednoj godini, što je najveće izdvajanje za ovaj segment u istoriji naše države, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijama Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zdravstva Crne Gore, na čelu sa Ljiljanom Krivokapić i Vladimirom Pavićevićem.

"Budžet zdravstva u 2020. godini je za 100 miliona eura veći nego što je bio prije tri godine kada je ova Vlada preuzela mandat. U ovom periodu bilo je značajnih izdvajanja i ulaganja kako u infrastrukturu tako i u obrazovanje kadra i rješavanje stambenog pitanja. Sada smo obezbijedili povećanje zarada za sve u zdravstvenom sistemu", rekao je premijer Marković.

On je precizirao da je 10, 3 miliona eura opredijeljeno za nabavku nove opreme, 3,2 miliona eura je otišlo za specijalizacije, a 1,9 miliona za medicinske edukacije.

"Za stambeni fond je dato 1,5 miliona eura, koliko će biti opredijeljeno i u periodu 2021-2023. godina, a naredne godine će zdravstvena zadruga od Vlade dobiti 400.000 eura za rješavanje stambenog pitanja", naveo je Marković.

Predstavnici sindikata su prepoznali napore Vlade u tom dijelu, ali su iskazali nezadovoljstvo predloženim povećanjem zarade od devet odsto naredne i tri odsto 2021. godine.

"Smatraju da status i položaj zdravstvenih radika, ali i nemedicinskog osoblja mora biti unaprijeđen", saopšteno je iz Vlade.

Premijer Marković se saglasio da je izuzetno važno poboljšati standard zaposlenih u zdravstvu zbog odgovornog posla koji rade i značaja za građane i državu, ali da se moraju naći održiva, a ne populistička rješenja.

"Sagovornici su se saglasili da je budžet za zdravstvo dovoljno veliki da može obezbijediti bolji status zaposlenih, ali da se modeli moraju tražiti u postojećim finansijskim okvirima. Dogovoren je nastavak dijaloga u tom pravcu", saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније