Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 11. 2019. 16:35 >> 16:34
6

ŽUGIĆ I VELJOVIĆ

"U CG ne postoji prostor za pranje novca"

Sporazumom o saradnji i razmjeni podataka koji su potpisali Uprava policije i Centralna banka šalje se snažna da u Crnoj Gori ne postoji prostor za pranje novca niti za finansiranje terorizma, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Žugić je sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem potpisao Sporazum u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako smatra Veljović, Sporazum je krupan korak u snaženju Uprave policije i Centralne banke Crne Gore na planu prevencije pranja novca i finansiranja terorizma.

„Crna Gora ima efikasan sistem za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma zasnovan na međunarodnim standardima i saradnji nadležnih institucija, a novoformirana organizaciona struktura Uprave policije doprinijela je ostvarivanju konkretnijih rezultata u ovoj oblasti“ istakao je Veljović.

„Od kada je ova oblast prešla u nadležnost policije, te iz administrativnog prešla u policijski model finansijsko obavještajne jedinice, ostvarena je ključna uloga i svrha postojanja Sektora za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a to je još efikasnije obustavljanje transakcija za koje postoje indicije da predstavljaju pranje novca“,  kazao je direktor Uprave policije.

Guverner Žugić kazao je da je dio nadležnosti Centralne banke Crne Gore organizaciono i sistemski značajno unaprjeđen.

“Organizaciono unapređenje  odnosi se na osnivanje Direkcije za nadzor u oblasti sprječavanja pranja novca i finanisiranja terorizma sa višim nivoom hijerarhije i direktnom vezom sa guvernerom; sa novim kadrovima i osnaženom regulativom u punoj liniji sa dobrom EU praksom i standardima. Sistemsko unaprjeđenje počiva na podršci holandske centralne banke uz koju implementiramo novi pristup zasnovan na procjeni rizika što je takođe dobra evropska praksa“ saopštio je Žugić.

On je istakao da finansijsko obavještajna jedinica ima pristup svim podacima o sumnjivim transakcijama koje prolaze kroz crnogorski finansijski sistem, a odgovornom i dosljednom primjenom ovog Sporazuma će se dodatno unaprijediti međuinstitucionalna saradnja i zajedničko djelovanje obje institucije.

Osim toga, kako je rekao, potpisivanje Sporazuma je važan korak u pravcu ispunjenja mjerila u ovoj oblasti iz pregovaračkog procesa što će doprinijeti sveukupnom integracionom procesu Crne Gore.

„Ovim sporazumom šaljemo snažnu poruku javnosti i našim međunarodnim partnerima da u Crnoj Gori ne postoji prostor za pranje novca niti za finansiranje terorizma“, istakao je guverner Žugić.

Na sastanku je zaključeno da je odlična saradnja Uprave policije i CBCG znak realnog snaženja institucija, a ujedno i signal za još bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније