Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

28. 11. 2019. 08:37 >> 08:45
1

ISLANDSKE KOLEGE PORUČILE

Reforme za dobrobit građana, a ne pristupa EU

Proces pristupanja Evropskoj uniji može dati neophodni impuls za reforme u zemlji i omogućiti usvajanje evropskih standarda i bolji život građana. Zadatak političara je da čuvaju nacionalne interese svoje zemlje, te zato zakone ne treba mijenjati zbog samog procesa pristupanja Uniji, već zato što je to ispravno za samu Crnu Goru, poručili su islandski zvaničnici prilikom susreta sa članovima Odbora za evropske integracije koji su juče posjetiliislandski parlament.

Delegaciju Odbora u kojoj su Slaven Radunović, Daliborku Pejović i Momčilo Martinović, u Parlamentu Islanda ugostila je predsjednica Odbora za vanjske poslove Sigridur Andersen i njene kolege. Istaknuto je da Island cijeni prijateljske odnose sa Crnom Gorom i podržava njene evroatlantske integracije, što je dokazao i time što je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore i ratifikovala Protokol o njenom pristupanju NATO-u.

Island razumije i podržava ambicije Crne Gore za članstvom u EU, zbog sveukupne istorije, kulture, turbulentnih dešavanja u regionu i posebnih izazova zemalja regiona u oblasti vladavine prava i korupcije.

Kako se navodi u saopštenju Odbora, na Islandu nikada nije postojala politička podrška za pristupanje EU, a ni javno mnjenje nije većinski naklonjeno pristupanju Islanda Uniji, jer za Islanđane, istorijski, suverenost i autonomija u određivanju pravila imaju posebnu važnost.

Prema riječima islandskih kolega, ribarstvo i prirodni resursi su bili i ostaju glavna prepreka pristupanju Islanda EU. Međutim, na Islandu postoji opšti konsenzus o učešću u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) i ova ideja nikada nije izgubila političku podršku. Kao članica EEA, Island je već usvojio 15 odsto ukupnog zakonodavstva EU, s fokusom na zakonodavstvo u oblasti unutrašnjeg tržišta, shodno obavezama iz sporazuma o EEA. Iako neke od regulativa koje Island usvaja nameću velike troškove zemlji, koristi od učešća u EEA i usvojeni standardi i prakse EU u posebno važnim sektorima, kao što je životna sredina, daleko prevazilaze ove troškove.

Osim sa domaćinima, Odborom za vanjsku politiku, crnogorska delegacija se susrela i sa kolegama iz islandskog Odbora za životnu sredinu i komunikacije, na čelu sa Ari Trausti Gudmundson potpredsjednikom Odbora.

On je crnogorske kolege upoznao sa nadležnostima Odbora, među kojima su i razmatranje inovativnih rješenja u oblasti zaštite životne sredine.

"Crnogorski parlamentarci su pohvalili inicijativu islandskih kolega za izradu konkretnih i mjerljivih indeksa za procjenu uticaja projekata i politika na održivi razvoj Islanda, koji su sveobuhvatni i kojima se pokušavaju riješiti česti konflikti između razvoja i zaštite prirodnih resursa zemlje. Mehanizmi i indeksi mjerenja uticaja i održivosti su posebno važni i zbog sve većeg razvoja i fokusa zemlje na turizam, a ovi indeksi su i važan dio procesa donošenja budžetskih odluka u Parlamentu. Članovi Odbora za evropske integracije su pohvalili razvijenu metodologiju i pristup, za koje smatraju da bi bile izuzetno korisne i primjenljive u crnogorskom kontekstu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o posebnim izazovima Crne Gore u odnosu na ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27, koji se odnose na kvalitet zaštite zaštićenih područja, implementacione i kapacitete za zaštitu, finansijske obaveze, te kapacitete za zaštitu prirode na lokalnom nivou.

Parlamentarci su razmijenili iskustva i u vezi sa tretiranjem čvrstog otpada i otpadnih voda, uz poseban fokus na politiku i prakse recikliranja otpada. Jedna od tema razgovora bilo je i učešće nevladinih organizacija u pripremi strategija i ključnih regulativa vezanih za zaštitu životne sredine, kao i u praćenju kvaliteta i uspješnosti njihovog sprovođenja.

Posjeta Odbora za evropske integracije Islandu biće završena sjutra, sastankom sa ekspertima iz Ministarstva za industriju i inovacije, kao i obilaskom dva važna islandska hidroenergetska i geotermalna postrojenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније