Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

28. 11. 2019. 12:20 >> 12:19

NUHODŽIĆ OCIJENIO

Mali broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima

U Crnoj Gori pored pune institucionalne spremnosti za suočavanje sa trgovinom ljudima i dalje je mali broj identifikovanih žrtava tog krivičnog djela, saopšteno je na međunarodnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da su ove godine, zbog izvršenja krivičnog djela trgovina ljudima na štetu pet osoba, procesuirane tri osobe.

"U odnosu na četiri žrtve u toku je postupak pred sudom, dok je u odnosu na jednu, u aprilu ove godine, Viši sud u Podgorici donio presudu protiv dva učinioca", kazao je Nuhodžić na konferenciji "Borba protiv trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu".

Nuhodžić je naveo da je tom presudom jedna osoba osuđena na zatvorsku kaznu od 17 godina, a druga u trajanju od 15 godina.

Kako je dodao, osim ta dva predmeta postoji još devet predmeta, koje je evidentirao Operativi tim za borbu protiv trgovine ljudima.

Nuhodžić je kazao da postoje jake veze između trgovine ljudima i drugih oblika prekograničog kriminala. Crna Gora je ove godine presjekla pet lanaca krijumčarskih mreža i razbila četiri organizovane kriminalne grupe, koje su imale 51 člana.

"Iako je u izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru i nedavno objavljenom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatovan napredak u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala, svjesni smo da je potrebno uložiti dodatne napore", rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, Vlada je kroz Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima od 2019-2024. godine pokazala snažu političku opredijeljenost da unaprijedi institucionalne kapacitete za sistemtski odgovor države i društva na taj problem.

"Strategija pokazuje našu odlučnost da se uhvatimo u koštac sa svim aspektima trgovine ljudima, a posebno sa trgovinom u svrhu seksualne eksploatacije, ugovorenim brakovima pripadnika romske i egipćanske populacije, kao i prosjačenjem djece", naveo je Nuhodžić.

On je kazao da je posebno značajno što je unaprijeđeno zajedničko djelovanje svih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou.

Govoreći o saradnji sa civilnim sektorom, on je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelio 80 hiljada eura za finansiranje projekata nevladinih organizacija u čijem fokusu je borba protiv trgovine ljudima.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je u Crnoj Gori i pored pune institucionalne spremnosti za suočavanje sa trgovinom ljudima i dalje mali broj identifikovanih žrtava.

On je naveo da je na globalnom nivou u posljednjih 13 godina identifikovano 225 hiljada žrtava trgovine ljudima, od čega su 50 odsto žene, 21 odsto muškarci,a 29 odsto djeca.

Kako je dodao Brajović, evidentno je da su žene i djevojčice najčešće bile žrtve seksulane eksploatacije, a muškarci i dječaci radne.

"Prisutni su i ostali oblici iskorišćavanja, poput eksploatacije djece u svrhu prosjačenja, vršenja kriminalne aktivnosti i njihovog korišćenja u oružanim sukobima", kazao je Brajović.

Kako je naveo, ni Crna Gora nije pošteđena trgovine ljudima, a žrtve seksualne eksploatacije su primarno žene i djevojke iz Crne Gore i susjednih balkanskih država, a prislinog prosjačenja uglavnom djeca iz manjinskih etničkih grupa, primarno tokom turističke sezone.

Brajović je rekao da je Crna Gora rano pristupila izgradnji sistema suzbijanja trgovine ljudima i da je država ratifikovala najvažnije međunarodne dokumente na tom planu.

"Trgovina ljudima je zločin koji najviše pogađa nestabilne regione i eskalira u vremenima kriza, ali je to problem svjetskih razmjera", kazao je Brajović.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da je skoro svaka zemlja pogođena trgovinom ljudima.

"Borba protiv trgovine ljudima iziskuje da radimo zajedno kako bi spriječili zločin i zaštitili žrtve", navela je Drobnjak.

Konferenciju je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Generalnim sekretarijatom NATO-a za žene, mir i bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније