Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

29. 11. 2019. 12:58 >> 13:40

DJECI U ŠKOLAMA

Do kraja polugodišta podijeliće 24.520 zdravih obroka

Do kraja tekućeg polugodišta djeci će biti podijeljeno 24.520 zdravih obroka, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

"Namjera nam je, da naredne godine u ovaj program uključimo još opština i osnovnih škola, kao i da kroz nekoliko godina budu uključene sve škole u Crnoj Gori", naveo je Simović.

Za početak sprovođenja programa, obuhvaćena su djeca, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih škola na području četiri opštine – Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad. Oni jednom sedmično dobijaju zdrav obrok mliječni ili voćni. Ambicija Ministarstva je da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece.

Cilj je da Školski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, među kojima će se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda.

"Siguran sam da će udruženi napori Vlade, civilnog sektora i medija ulažemo doprinijeti razvoju zdravih navika naše djece, zdravih navika koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. Činimo to ponosno jer znamo da ulažući u ovaj Program, ulažemo u zdravlje i budućnost naše djece", zaključio je Simović.

Hrapović: Gojaznost djece zajednički izazov

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je gojaznost medicinski problem koji se najlakše prepozna, ali se najteže liječi.

“Gojaznost je dostigla epidemijske razmjere u svijetu. U poslednjih 50 godina broj gojazne djece se povećao za nevjerovatnih 300 odsto”, kazao je Hrapović dodajući da su uzroci gojaznosti su kompleksni i brojni i uključuju genetske, biološke, kulturološke i sociološke faktore, ali da su kompleksne i posljedice.

Hrapović ističući da je, pored svih faktora, pravilna ishrana djece osnovna baza dobrog zdravlja. Na razvoj prehrambenih navika školske djece, prema riječima Hrapovića najveći uticaj imaju roditelji, ali svakako treba naglasiti i uticaj škole.

Hrapović je saglasan da se zabrinjavajući trendovi gojaznosti kod naše djece mogu promijeniti samo kroz multisektorsku saradnju i sprovođenje sveobuhvatnog paketa intervencija.

SZO: Gojaznost je kompleksan problem

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je Program potvrda da je Vlada usvojila pristup multisektorskog pristupa u rješavanju problema gojaznosti.

„Gojaznost je kompleksan problem sa kompleksnim posljedicama. Nauka ukazuje da je danas gojazno dijete, sjutra gojazna osoba i to nosi rizik od obolijevanja od niza hroničnih oboljenja, kao i problem prijevremenog mortaliteta. Se to skupa znači da će naša djeca živeti kraće nego njihovi roditelji, što je nedopustivo. Takođe gojaznost je veliko opretećenje za pojedinca, porodicu i društvo“, kazala je Brajović.

„Zdravlje je kapital pojedinca, ali je i kapital cjelokupnog društva, što znači da zdravlje mora da bude odgovornost cjelokupnog društva“, poručila je Brajović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније