Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 12. 2019. 13:24   >>  13:23 1

KOR PORUČIO

Vlada da čuva, a ne da devastira lokalitete

Politike Vlade moraju biti usmjerene ka očuvanju i zaštiti lokaliteta koji imaju status Svjetske baštine, a ne ka njihovom ugrožavanju i devastaciji, smatraju u Koaliciji za održivi razvoj (KOR).


Vlada je u četvrtak odlučila da preispita postojeći plan za durmitorsko područje, uz uvažavanje zaključaka zajedničke misije Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a za dobro svjetske baštine Nacionalni park (NP) Durmitor, kako bi se došlo do rješenja koje će se zasnivati na usmjerenom i kontrolisanom razvoju.

Aktivista KOR-a Aleksandar Dragićević kazao je agenciji Mina da su u Koaliciji zadovoljni odlukom Vlade da preispita postojeće plansko rješenje Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje, i da očekuju da će uočiti greške i ispraviti ih.

Kako je naveo, nadamo se da će Vlada u budućem planu usvojiti smjernice UNESCO stručnjaka, koji je u svom izvještaju od prošle godine najavio da bi izgradnja novih skijališta bila negativna po Durmitor, zaštitu životne sredine i status UNESCO svjetske baštine.

"Ali i građana i žabljačkih ugostitelja koji su prethodnih godina upozorovali da planovi koje Vlada ima sa Durmitorom nijesu u skladu sa UNESCO-om i da, ako dođe do realizacije planova - izgradnje novih žičara i prevođenja vode iz Modrog u novo akumulaciono jezero, Durmitor može izgubiti kako status Svjetske baštine, tako i svoju prirodu i ljepotu", dodao je Dragićević.

On je kazao da su građani i ugostitelji Žabljaka u maju, na tribini "UNESCO i Durmitor", ukazali na problem da se planira izgradnja novih skijališta bez saglasnosti i znanja UNESCO-a, i ponudili alternativna rješenja koja su mnogo jeftinija, bolja po lokalnu zajedincu i van su granica NP Durmitor.

Prema riječima Dragićevića, dosadašnjim pogrešnim planovima i odlukama, Vlada i donosioci odluka pokazivali su da ne razumiju prestiž i značaj koji državi donosi status Svjetske baštine, ali ni koliko je taj status važan za očuvanje prirodnih i kulturnih dobara.

On je podsjetio da Crna Gora ima dva takva lokaliteta, Kotor i Durmitor.

"Politike Vlade moraju biti usmjerene ka očuvanju i zaštiti ovih lokaliteta, a ne ka ugrožavanju i devastaciji. Nadamo se da su to shvatili“, zaključio je Dragićević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније