Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 12. 2019. 08:50 >> 08:49

DUALNO OBRAZOVANJE

Odmah se zaposlilo 60 odsto đaka

Više od polovine učenika, koji su se školovali po sistemu dualnog obrazovanja, nastava u školi i rad kod poslodavca, odmah se zaposlilo, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je Vijestima kazao da su podaci koje su dobili od Centra za stručno obrazovanje odlični.

"Prema dobijenim podacima od ukupnog broja učenika koji su izašli iz dualnog obrazovanja, 60 odsto njih se odmah zaposlilo, odnosno automatski su iz obrazovnog sistema prešli na tržište rada i dobili posao. Vjerujemo da će i ostatak u izuzetno kratkom vremenu naći zaposlenje", naveo je Šehović.

On je ocijenio da su stručne škole i dualno obrazovanje jedan od najvećih iskoraka Ministarstva tokom mandata aktuelnog saziva Vlade.

"To cijenim ne samo zato što smi ih pokrenuli na kvalitetan način, nešo što smo, kroz Centar za stručno obrazovanje, uspjeli da obezbijedimo njihovu održivost, što je mnogo teži posao", smatra Šehović.

On je naveo da ove godine ima oko 800 učenika kod preko 250 poslodavaca u dualnom sistemu, u kome učenik uči u školi i paralelno se obučava kod poslodavca i za to dobije nadoknadu.

Šehović je rekao i da je učenicima stručnih škola koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, dodiljeno oko 700 mjesečnigh stipendija.

On je najavio da će naredne godine početi rekonstrukcija čak deset stručnih škola, ali i opremanje kabineta za praksu najvećeg dijela ustanova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније