Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 12. 2019. 11:25 >> 11:25

CGO PORUČUJE

OSI traže jednakost bez sažaljenja

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Centar za građansko obrazovanje podsjeća na nepovoljan položaj osoba sa invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori, a prije svega u dijelu ostvarivanja osnovnih prava iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i kretanja.

CGO poziva nadležne institucije da se udruže u iznalaženju modaliteta za dosljedno sprovođenje zakonskog okvira zaštite OSI kako bi jačali inkluziju ove grupe u crnogorsko društvo.

“Zabrinjavajuće je da i u 2019. dobijamo opomene iz EU, ali i sa drugih međunarodnih adresa, da se zakonodavni okvir zaštite OSI ne sprovodi adekvatno a što značajan dio OSI stavlja u položaj drugorazrednih građana. I istraživanja CGO-a potvrđuju zabrinjavajuću incidencu, jer čak 82% građana navodi da je položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori gori u odnosu na položaj prosječnih građana” navodi Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u.

OSI su važan resurs, ali resurs koji se zapostavlja uslijed predrasuda prema ovoj grupaciji i uskraćivanja šansi uz skrivanje iza finansijskih izdavajanja za novčane naknade po osnovu invaliditeta.

“Dobro je da i same OSI u Crnoj Gori sve više odbijaju da budu ostavljene po strani i zadovoljene novčanim naknadama koje se ne mogu ni mjeriti sa primanjima i mogućnostima koje plata zapošljenog lica može obezbijediti. Zapošljavanje je ključna tačka za osamostaljivanje, jer OSI koje nemaju adekvatno zaposlenje ostaju zavisne od roditelja i staratelja ili samovoljom istih bivaju deinstitucionalizovane, odnosno proglašene za poslovno i pravno nesposobne i predate u sistem kolektivne institucionalne brige”, poručuje Ćetković.

Ona kaže da OSI traže jednak tretman bez sažaljenja, jednak status i dostojanstven život koji omogućava samostalan život.

“Da bi se omogućilo OSI da žive životom ravnopravnih crnogorskih građana i građanki neophodno je posvećeno sprovoditi zakone, uložiti dodatne napore i sredstva za promociju samostalnog života i zapošljavanja OSI, ali i uklanjati barijere koje stoje na putu pune inkluzije OSI u naše društvo”, ističe Ćetković.

Sve društvene strukture u Crnoj Gori, nadležne institucije, organizacije za zaštitu ljudskih prava osoba sa invaliditetom, obrazovne institucije, poslodavci ali i same OSI, kako poručuje Ćetković, moraju zajednički raditi na stvaranju života bez barijera u Crnoj Gori.

“Života sa OSI koje neće biti isključene i ostavljene po strani zbog svojih zdravstvenih nesavršenosti i kako Ujedinjene nacije poručuju ovogodišnjim porukama Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom: „Nećemo nikada ukloniti zdravstvene nesavršenosti, ali prevazilaženjem barijera, uklanjamo invaliditet”, zaključila je Ćetković.

Ujedinjene nacije (UN) posvećene stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog društva još od 1948. i donošenjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, 1992. su proglasile 3. decembar Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom u cilju promocije blagostanja i dobrobiti osoba koja žive sa invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније