Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2019. 11:54 >> 11:52

EU CRNOJ GORI

Za efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona eura

Evropska unija je, kroz program Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnji poslova.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom za period 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, ovom uplatom, Evropska unija podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura. Kako su precizirali, dvije tranše od po 8 miliona uplaćene su u decembru 2016. i decembru 2018. godine. 

"U prethodnom periodu, uz podršku Vlade Crne Gore i Evropske unije, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.

Novcem Evropske unije, dodaju, završena je regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ističu da su snažno posvećeni daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti naše države i građana.

"Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u 2020. godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije", kazali su iz Ministarstva. 

Planiraju izgradnju i rekonstrukciju graničnih prelaza – Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnju objekta za detaljnu kontrolu vozila na GP Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima. Predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za I i II liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније