Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 12:05   >>  12:08

KONKURS MINISTARSTVA NAUKE

Grantovi za osam inovativnih projekata

Finalna evaluaciona komisija Ministarstva nauke pozitivno je ocijenila osam prijedloga inovativnih projekata, a iznos kojim će se sufinansirati je oko 700.000 eura.

"Prva sistematska podrška inovacijama ove vrste započeta je 2018. godine. U periodu od samo dvije godine izdvojićemo sredstva od oko 1.4 miliona eura za 18 inovativnih projekata, od kojih su 80 odsto nosioci inovativna preduzeća. Na 18 inovativnih projekata sufinansiranje korisnika iznosi oko 740.000 eura. Kroz ova dva konkursa zapošljavamo skoro 50 ljudi, mahom inžinjere i programere", istakli su iz Ministarstva nauke. 

Vlada Crne Gore je početkom jula usvojila i Kolaborativni program za inovacije (2019-2024) kako bi se olakšala procedura, a koji se naslanja na prioritete Strategije pametne specijalizacije (S3) i prati period njenog trajanja.

Kako dodaju, kvalitet projekata garantuje i dvostepena međunarodna evaluacija.

"Ove godine smo imali čak 34 prijave, od čega su 30 projektnih prijava bile inicirane od inovativnih preduzeća. Prag od 70 poena u prvoj fazi evaluacije prešle su 22 projektne prijave, koje su potom upućene na drugu fazu međunarodne evaluacije, čiji je fokus bio na inovativnosti, potencijalima za komercijalizaciju i konkurentnosti i imao je formu ‘pitch a project’. Finalna evaluaciona komisija u sastavu od tri međunarodna eksperta koja je sprovodila drugu fazu od 22 projekta pozitivno je ocijenila i preporučila za sufinansiranje osam projekata", kazali su u Ministarstvu.

Od osam pozitivno ocijenjenih projekata, tri su kandidovana u okviru prioriteta Informaciono-komunikacione tehnologije, tri u okviru prioriteta Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, dok su dva projekta u okviru Energije i održive životne sredine.

Planirane aktivnosti na pozitivno ocijenjenim projektima obuhvataju 28 novih zapošljavanja/radnih mjesta, dok je u pogledu partnerstava na pet projekata ostvareno partnerstvo između privrednih subjekata i naučno-istraživačkih ustanova, a na projekta partnerstvo između privrednih subjekata. Na jednom inovativnom projektu planirano je i osnivanje spin-off preduzeća.

Svečana dodjela grantova za inovativne projekte biće upriličena u Vili Gorica u srijedu, 11. decembra 2019. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније