Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 12. 2019. 07:13 >> 07:13

NOVI ZAKON

Vlada u četvrtak o istopolnim zajednicama

Komisija za ekonomsku politiku Vlade (KEP) danas bi trebalo ponovo da se izjasni o predloženom zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, a ukoliko ga to tijelo usvoji, naći će se na dnevnom redu Vlade u četvrtak, saznaje Pobjeda.

Ovaj akt, kojim treba da se omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, povučen je sa sjednice Vlade krajem septembra, jer su, kako je tada pojašnjeno, željeli da izađu u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotre prijedlog da se omogući primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to bilo predviđeno.

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudska prava Blanka Radošević-Marović za Pobjedu potvrdila je informaciju da će se danas na KEP-u raspravljati o ovom aktu, navodeći da, ipak, nije bilo mogućnosti da se izađe u susret nevladinim organizacijama.

"Pokrenuli smo ponovo proceduru izjašnjavanja resora da li svi podzakonski akti i usklađivanje propisa sa ovim aktom može da bude urađeno u roku do šest mjeseci ili je potrebno godinu dana. Ključna su mišljenja ministarstava unutrašnjih poslova i pravde koji su se izjasnili da je potrebno da rok stupanja na snagu ovog zakona bude godina dana, kako ne bismo došli u situaciju da nakon šest mjeseci nemamo usklađene propise i urađena podzakonska akta", objasnila je ona.

Nikakvih drugih izmjena u zakonu, ističe Radošević-Marović, nije bilo.

Predsjednik Upravnog odbora „Kvir Montenegra“ Danijel Kalezić kazao je za Pobjedu da očekuju da ovaj zakon u Skupštini bude usvojen do Nove godine.

"Prema svim javno saopštenim informacijama i obećanjima, posebno onih koji tokom prvog glasanja nijesu podržali zakon, većina za usvajanje ovog zakona sada postoji, te nema nijednog logičnog razloga da ga Vlada ne uputi parlamentu i da ne bude usvojen", istakao je Kalezić.

Očekuje da će glasanje o zakonu ovog puta proteći „bez političkih kalkulacija, sitnih političkih interesa i lomljenja koplja između političkih partija preko njihovih leđa“. Poslanici, prema njegovim riječima, treba da pokažu iskrenu posvećenost ukupnom razvoju i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda svih građana Crne Gore glasanjem za ovaj akt.

"Što se roka za početak primjene zakona tiče, ukoliko zaista mora da bude godinu dana, iako smatramo da rok može da bude kraći, postoji mogućnost da nam ovo rješenje bude prihvatljivo ukoliko zakon bude usvojen u najkraćem roku. Svako drugačije postupanje LGBTIQ zajednica smatraće namjernim odugovlačenjem procesa iz nama nepoznatih razloga", kaže Kalezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније