Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

03. 12. 2019. 14:42   >>  14:40

NOVI SPORAZUM ZA PROSVJETARE

"Vladina stambena politika dugoročna i odgovorna"

Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu "Solidarno", ukupne vrijednosti 2,1 milion eura, odnosno 700 hiljada eura na godišnjem nivou.

"Ukupno, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti. Vlada je samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750.000 eura. Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna", istakao je Šehović.

Prema ocjeni Pavićevića, nastavljena je dobra praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja posvjetnih radnika.

"Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava", izjavio je predsjednik Sindikata prosvjete.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovao i direktor zadruge "Solidarno" Zoran Stanišić.

"Ovaj sporazum je kontinuitet u dobroj saradnji i razumijevanju prema radu Zadruge. Znaćemo da iskoristimo novac kvalitetno, a u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika", saopštio je Stanišić.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da je zadruga "Solidarno" do sada, uz podršku Vlade, kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica u 12 opština, a samo u posljednje tri godine preko 300 osoba je kroz kolektivnu gradnju ili na drugi način preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje.

Navodi se da je planirano da se u narednom periodu, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine 9%, a 2021. godine 3% na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. godine.

"Mi ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima", zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније