Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

05. 12. 2019. 15:50   >>  15:47

PROJEKAT EU VRIJEDAN 163.000 EURA

Poboljšaće položaj Roma i Egipćana u CG

Romska zajednica je najranjivija i najviše marginalizovana, a cilj je da se pripadnicima te populacije omogući aktivno učešće u odlučivanju o njihovoj budućnosti, uz uspostavljanje partnerskog odnosa sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama, saopšteno je na prijemu povodom zvaničnog početka projekta "Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori".

Projekat finansira Evropska unija, a implementiraće "Help" u partnerstvu sa romskom organizacijom mladih "Koračajte sa nama – Phiren Amenca", u Podgorici, Beranama i Bijelom Polju.

Task menadžerka u Delegaciji EU u Crnoj Gori Mladenka Tešić, istakla je da se romska zajednica suočava se sa velikom socijalnom isključenošću, kao i visokom stopom nezaposlenosti, niskim obrazovanjem i ograničenim pristupom javnim i socijalnim uslugama.

"Mnogi Romi žive u naseljima koja nijesu legalizovana i u vrlo lošim uslovima stanovanja. Učestvovanje Roma u javnom životu je na veoma niskom nivou, pogotovo žena i mladih. Žene Romkinje su izložene višestrukoj diskriminaciji i ovaj projekat će imati za cilj da promoviše aktivno učestvovanje Roma u aktivnostima, koje se tiču njihove zajednice", navela je Tešić.

Regionalni koordinator Helpa Klaus Mock, rekao je da je u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori napravljen pozitivan pomak, ali je, kako smatra, potrebno dodatno zalaganje svih kako bi i ugrožene grupe imale ista prava.

"Novim projektom nastavljamo sa nastojanjem da poboljšamo položaj romske i egipćanske zajednice, koja predstavlja jednu od najosjetljivijih grupa stanovništva. Naš krajnji cilj je da jačanjem kapaciteta RE zajednice omogućimo njihovo aktivno učešće u odlučivanju o njihovoj budućnosti, kroz izradu plana za organizacioni razvoj, kao i za razvoj zajednice uz uspostavljanje partnerskog odnosa sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama", kazao je Mock.

Izvršni direktor NVO Phiren Amenca Elvis Beriša, istakao je da će se kroz projekat osvrnuti na tehničku i pravnu podršku romskoj zajednici kada je stanovanje u pitanju, jer više od 50 odsto porodica živi u objektima koji nijesu legalizovani.

"Zbog toga im prijeti iseljenje. Mnoge porodice nijesu sigurne da li će imati alternativni smještaj. Organizacije civilnog društva mogu imati ključnu ulogu u nadgledanju tih slučajeva legalizacije, koji su pokrenuti. Kroz projekat ćemo angažovati stručnu ososbu koja će da izradi alate za praćenje slučajeva legalizacije", kazao je Beriša.

Koordinatorka Projekta i predstavnica Helpa Dijana Anđelić, pojasnila je da je opšti cilj projekta doprinos zaštiti i promocija ljudskih prava Roma i Egipćana na lokalnom nivou u Crnoj Gori.

Dobitnica EU nagrade za "romske heroine" i studentkinja na magistarskim studijama Univerziteta Donja Gorica, Anita Beriša, smatra da kada im se pruži mogućnost, Romkinje pokazuju da mogu da postižu dobre rezultate.

"Posebno je važno da se pripadnicama romske zajednice pruži mogućnost da se obrazuju i tako dođu do posla i samim tim izađu iz začaranog kruga siromaštva. Mislim da obrazovana žena vodi ka ekonomski nezavisnoj ženi koja ima snage da se suprotstavi nasilju i diskriminaciji", poručila je Beriša.

Vrijednost projekta je 163.000 eura, a implementacija je počela 13. novembra i trajaće 18 mjeseci.

Projektne aktivnosti se posebno fokusiraju na jačanje i podršku ranjivim grupama među romskom i egipćanskom populacijom kao što su žene i mladi. U tom smislu, kroz fromiranje ženskih grupa i organizovanjem niza okruglih stolova, žene Romkinje će imati priliku da pokrenu pitanja koja utiču na njihov život u direktnoj komunikaciji sa relevantnim akterima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније