Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

06. 12. 2019. 11:00   >>  11:10 11

DŽOMIĆ

Politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Velibor Džomić ocijenio je da je tekst Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Vlada Crne Gore još nepoznat javnosti, ali "da se vidi da se sprema dosad neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti".

 

"Lično, očekujem još gora rješenja u tzv. inoviranom tekstu Predloga zakona od onih koja su se 16. maja našla u Predlogu zakona. Nijesam prorok, ali se vidi da se sprema do sada nevižena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti", rekao je on, prenosi sajt Mitropolije.

Naglasio je da dijaloga sa Vladom nije bilo, osim, kako je kazao, jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su, prema njegovim riječima, predstavnici vlade na čelu sa potpredsjednikom Zoranom Pažinom "uslovljali razgovor i pokušali da ga svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije".

"Jasno smo ukazali da smo za dijalog, ali da se preporuke Venecijanske komisije odnose samo na neusklađenost Predloga zakona sa međunarodno-pravnim aktima. Iznijeli smo i stav koji Pažin i njegovi saradnici nijesu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Predlog zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se i o tome mora voditi dijalog", kazao je Džomić.

On navodi i da su predlagali otvaranje dijaloga o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

"Prije toga, potpredsjednik Pažin nam je saopštio da su 'donosioci političkih odluka', kako ih je više puta nazvao, najvažnija pitanja pravne prirode proglasili za politička pitanja iako ona, s obzirom da je riječ o ljudskim pravima, nijesu i nikako ne mogu da budu politička i partijska u državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države", rekao je Džomić.

Dodao je i da je njegov lični utisak da je u pitanju bila simulacija dijaloga.

Vlada Crne Gore usvojila je juče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji podrazumijeva da sve vjerske zajednice moraju dokazati da su prije 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a kojem se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin izjavio je nakon sjednice Vlade da su u potpunosti poštovane preporuke Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija je u junu podržala namjeru Vlade u Podgorici da na moderan način uredi tu oblast, ali i ukazula da nema preknjižavanja vjerske imovine bez odluke suda.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније