Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: M.M ]

06. 12. 2019. 15:32 >> 15:30
1

RADONJIĆ

Istraživanje potvrdilo efikasan rad ASK-a

Skoro dvije trećine ispitanika kazalo je da u ostvarivanju prava kod državnih ili organa lokalne samouprave, nikada nije bilo uslovljeno od službenika zahtjevom za davanjem poklona ili novca, pokazalo je istraživanje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Istraživanje je za potrebe ASK-a uradila agencija De facto na uzorku od 1.006 ispitanika iz 22 crnogorske opštine, od prvog do 23. novembra.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonić rekao je da su zadovoljni rezultatima istraživanja, koji su ohrabrujući i koji, kako je ocijenio, potvrđuju efikasan rad tog organa u ovoj godini.

„Prema nalazima istraživanja, povjerenje u rad ASK-a ima više od 60 odsto ispitanika. ASK je i dalje na prvom mjestu među institucijama u koje bi građani imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju“, kazao je Radonjić.

On je podsjetio da je registrovan trend rasta procenta građana koji bi korupciju prijavili ASK-u.

„Taj procenat ove godine iznosi 49,9 odsto, što je za 14,5 odsto više u odnosu na prošlu i nešto iznad 17 odsto više u odnosu na 2017. godinu“, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, da je ASK dao doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra 62,3 odsto građana.

Kako je dodao, kontunuirano raste i procenat građana koji smatraju da kampanje ASK-a ohrabruju građane u suprotstavljanju korupciji.

„Kada je u pitanju dio istraživanja o stavovima javnosti o korupciji, ohrabruje podatak da je najveći broj ispitanika 75,4 odsto kazao da nikada nije bio uslovljen od bilo kog službenika zahtjevom za davanjem poklona ili novca prilikom ostvarivanja prava kod državnih organa ili organa lokalne samouprave“, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je i to da skoro 90 odsto ispitanika smatra da u cilju ostvarivanja prava koja im zakonom pripadaju, "nije u redu" službeniku u javnom sektoru dati novac, poklon ili učiniti uslugu.

Radonjić je istakao da vjeruje da su rezultati istraživanja konkretna potvrda uspješne i dosljedne realizacije svih nadležnosti ASK-a u ovoj godini.

„Pozitivni rezultati su i snažan podstrek za nastavak dosljednog sprovođenja svih zakonskih, kao i obaveza iz strateških antikorupcijskih dokumenata, što će doprinijeti i još boljim rezultatima u narednim istraživanjima“, zaključio je Radonjić.

Istraživanje javnog mnjenja, Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom Agencije za sprječavanje korupcije, sprovedeno je u cilju utvrđivanja percepcije, iskustava građana o korupciji, kao i poznavanja rada, efikasnosti i povjerenja u ASK.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније