Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 12:54 >> 12:57
13

KALEZIĆ PORUČIO

Krajnje je vrijeme za donošenje zakona o istopolnim brakovima

Krajnje je vrijeme za usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer LGBT zajednica u Crnoj Gori predugo čeka na njegovo donošenje, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

Vlada je u četvrtak trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, ali do toga nije došlo, iako je taj akt bio na dnevnom redu sjednice.

Kalezić je kazao da, prema informacijama kojima raspolažu, o tom zakonu nije raspravljano iz tehničkih razloga.

"Rečeno nam je da je agenda sjednice bila preobimna, da je bilo dosta tačaka, i da se iz tehničkih razloga nije stiglo, ali imamo uvjeravanja da će to biti već sljedeće nedjelje završeno", rekao je Kalezić agenciji MINA.

On je kazao da na usvajanje tog zakona čekaju cijelu godinu, a na zakonu su radili od kraja 2011. kada su počele prve inicijative i uopšte dijalog oko kreiranja i usvajanja ovog zakonskog rješenja.

Prema njegovim riječima, puno vremena je prošlo, a ove godine su, kako je naveo, pripadnici LGBT zajednice bili žrtve svojevrsnog nasilja, koje je nad njima počinjeno neusvajanjem zakona, odnosno glasanja protiv ili izbjegavanja glasanja od pojedinih poslanika.

Na pitanje da li smatra da ima dovoljno vremena da se Skupština do kraja godine izjasni o tom aktu, on je kazao da "ako ima volje, ima i vremena".

"Što se tehničkih procedura tiče, ima vremena i moguće je. Sada je samo pitanje da li će iz bilo kog drugog razloga, sa kojim mi i javnost nijesmo upoznati, taj proces da se uspori. Nadamo se da neće, i da ćemo ovu godinu, poslije toliko muke oko ovog zakona, završiti usvajanjem", naveo je Kalezić.

Kakoje istakao, prema svim informacijama sa kojima raspolažu, i u skladu sa javnim obećanjima onih koji su izbjegli glasanje prošlog puta, sada imaju punu većinu za usvajanje ovog zakona i nema potrebe da se čeka.

On je poručio svim poslanicima u crnogorskom parlamentu da je to zakon koji se tiče ljudskih prava.

"Tiče se ljudskih prava i sloboda nas koji smo iz same LGBT zajednice, ali se neće ticati samo nas, zato što je svako unaprjeđenje i poštovanje ljudskih prava, bilo koje društvene grupe, dobrobit za ukupno društvo", stakao je Kalezić.

On je dodao da se nada da više neće biti pokušaja ubiranja političkih poena preko leđa pripadnika LGBT zajednice, kao što se dešavalo tokom prethodnog glasanja i diskusije.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније