Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 12. 2019. 14:32 >> 14:31

U BIJELOJ

Završena obuka i usavršavanje za 13 ronilaca

Obuku za osposobljavanje instruktora sportskog ronjenja i NITROX ronilaca, prošlo je 13 kandidata, saopšteno je iz Ronilačkog saveza Crne Gore i Ronilačkog kluba Akvanaut iz Podgorice.

Obuka je održana od 23. novembra do 8. decembra u Bijeloj.

Predsjednik Nastavne komisije Vesko Mijajlović je kazao da ova obuka predstavlja nastavak dosadašnjih višegodišnjih osposobljavanja i usavršavanja iskusnih ronilaca, koja se organizuju u skladu sa međunarodnim standardima i nakon ove uspješno završene obuke crnogorsko ronilaštvo je bogatije za još tri instruktora sportskog ronjenje i deset NITROX ronilaca.

Obuku za instruktora su završili Marija Jabučanin, diplomirani arheolog iz Ministarstva kulture, Maksim Mandić, rukovodilac Vatrogasne jedinice iz Kotora i Ranko Račić, ronilac iz kompanije Porto Montenegro.

Kako se navodi u saopštenju Ronilačkog saveza CG, njihovo novostečeno znanje i vještine značajno će doprinijeti, istraživanju, zaštiti i valorizaciji podvodnih kulturnih i drugih dobara, zaštiti i spašavanju na vodama, kao i bogatijoj ponudi u nautičkom turizmu.

"Deset ronilaca je završilo obuku za tehničko ronjenje sa NITROX gasnim mješavinama, što će u budućnosti biti veoma važan ljudski resurs za ronjenje na velikim dubinama sa kojim naša država raspolaže, a samim tim oni su garancija za nova otkrića kulturnog nasljeđa pod vodom, njegovu zaštitu i valorizaciju. Među ovim roniocima, obuku je završio i Pedro Decapitani iz Brazila, koji boravi u Crnoj Gori", izjavio je predsjednik Nastavne komisije.

Arheolog Marija Jabučanin je izjavila da je od 1997. godine u ronjenju, i da znanje i vještine koje je stekla na ovoj i dosadašnjim obukama, za nju kao arheologa, predstavlja izuzetno značajno iskustvo pod vodom u jednom novom prostoru, koji je za mnoge nedostižan, ali koji je tajanstven i koji omogućava da se dostignu i dotaknu novi i očaravajući horizonti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније