Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

09. 12. 2019. 07:50 >> 07:57

CALIMS APELUJE

Upozoriti na način doziranja metotreksata

Lijek metotreksat izdaje se isključivo uz recept ljekara specijalista, a prilikom propisivanja zdravstveni radnik trebalo bi da upozori pacijenta da se lijek dozira jednom nedjeljno, a ne jednom dnevno.

 

To je u Jutarnjem programu Nacionalnog javnog servisa saopštila Veselinka Vukićević iz Agencije za ljekove (CALIMS), komentarišući nedavno objavljenu vijest da upotreba metotreksata može biti smrtonosna.

"Od osnivanja agencije mi smo primili 20-ak prijava sumnji na neželjena dejstava lijeka koja su očekivana, ali nijesmo dobili nijednu prijavu koja se odnosi na pogrešno doziranje", istakla je Vukićević.

Ona je pojasnila da se lijek metotreksat u upotrebi nalazi još od 60-ih godina prošlog vijeka, te da spada u ljekove iz grupe "antimetaboliti".

"Dostupan je u obliku tableta i rastvora za injekcije, a namijenjen je za onkološke indikacije, dakle za terapiju karcinoma, ali i za liječenje nekih drugih oboljenja, poput reumatodnog artritisa, Kronove bolesti ili teških oblika psorijaze", pojasnila je sagovornica.

Lijek je, kako kaže, odobren za više indikacije, pri čemu svaka zahtijeva određeno doziranje.

"Kod onkoloških indikacija, on se koristi prema odgovarajućim terapijskim protokolima koji su propisani, što može značiti primjenu lijeka jednom dnevno. Međutim, kad se koristi kod teških oblika psorijaze, on se koristi jednom nedjeljno", kazala je Vukićević.

Isključivo se, kaže, dobija na recept ljekara specijalista.

"Prilikom propisivanja, zdravstveni radnik treba da upozori pacijenta da se lijek dozira jednom nedjeljno, a ne jednom dnevno, da zajedno sa pacijentom odredi dan u sedmici kada će pacijent uzimati lijek i da upozori pacijenta da razgovara sa zdravstvenim radnikom ako primijeti indikacije toksičnosti", kazala je ona.

Najčešći znaci predoziranja su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, povišeni enzimi jetre...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније