Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2019. 12:03 >> 12:03

NVO GREEN HOME

Podnijeli krivičnu prijavu zbog plana izgradnje HE "Lještanica"

NVO Green Home je danas podnijela Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv službenih lica iz Opštine Bijelo Polje, zbog sumnje da su, kako su istakli, kao saizvršioci, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelima zagađenje životne sredine.

"Nevedene službe su zanemarujući pozitivne pravne propise, mišljenja stručnih državnih institucija za zaštitu prirode, građana Lijeske i Bijelog Polja, omogućili realizaciju namjere izmjene hidrološke slike rijeke, gradnje kaptaže na vodoizvorištu pitke vode odakle domaćinstva cijevima odvode vodu za piće, ali i oštećena biljnog i životinjskog svijeta vodotoka i šire okoline u kojoj je smješten planirani park prirode (PUP 2014, Bijelo Polje) Kanjon rijeke Stožernice", navodi se u saopštenju NVO Green Home.

Iz NVO Green home navode da Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj svjesno prikriva činjenicu da se sa mjesta za vodosnabdijevanje mještana Lijeske planira kaptiranje pijaće vode za potrebe mHE “Lještanica” kako bi izbjegao kršenje čl. 47 stav 1 i 3 Zakona o vodama, u kojim se navodi da korišćenje voda za snabdijevanje stanovništva vodom za piće i napajanje stoke ima prioritet nad korišćenjem voda za ostale namjene te da vode koje se koriste ili su namijenjene za vodosnabdijevanje ne mogu se koristiti za druge namjene na način koji bi nepovoljno uticao na potrebnu količinu i svojstva vode za vodosnabdijevanje.

 

"Sam premijer Crne Gore je rekao da je vidio slike Lještanice i iznenadio se da ovakvu rijeku neko planira da ubaci u cijevi. Izjavio je i da će se raskinuti ugovori u onim slučajevima gdje razvoj malih hidroelektrana ne unapređuje kvalitet života i razvoj lokalnih zajednica, te da će vlada u narednom periodu, osim na 6 HE, zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte koje imaju slične probleme. Po ovim pitanjima Lještanica nije drugačija od Bukovice, Komaračke, Đuričke, Bistrice i ostalih rijeka na kojima je bila planirana izgradnja malih hidroelektrana. Zapravo Lještanica predstavlja najkritičniji slučaj destruktivnog djelovanja prema lokalnim zajednicama, jer ukoliko bi se dozvolila izgradnja mHE "Lještanica, ovo će biti prvi slučaj u Crnoj Gori da se bezakonjem mještanima oduzme voda za piće", navodi se u saopštenju.

Oni u saopštenju navode da će o nezadovoljstvu i otporu građana za izgradnju mHE Lještanica, govoriti i građani okupljeni na protestnom skupu, zakazanom 17.12.2019. godine u 10h.

Iz NVO Green Home su podsjetili da je 150 potpisa prikupljeno protiv izgradnje te hidroelektrane od strane mještana Lijeske, 600 potpisa građana Bijelog Polja upućenih presjedniku Opštine Bijelo Polje, kao i tužbe mještana za radi poništaja odluke o eksproprijaciji nepokretnosti zemljišta i podnijeta inicijativa Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i zakonom odluke o donošenju Lokalne studije lokacije mHE “Lještanica”.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније