Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 12. 2019. 12:23 >> 20:26
5

NUHODŽIĆ

Rezultati CG u borbi protiv korupcije nesporni

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je ocijenio da su rezultati Crne Gore u borbi protiv korupcije nesporni, da je ono po čemu se razlikuju akteri društvene scene percepcija te je stoga ponovo pozvao civilni sektor na tješnju saradnju sa Vladom. Država mora kriminalizovati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i nezakonito finansiranje političkih partija i u borbi protiv te pojave ne smije biti nedodirljivih, poručeno je na današnjoj Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici.

 

On je istakao da nema mjesta sumnji u iskrenost poziva jer je Vlada više puta dokazala nultu stopu tolerancije na korupciju.

"Kada je riječ o otkrivanju i gonjenju koruptivnih krivičnih djela, u oblasti koja se odnosi na represiju, Evropska komisija konstatuje u najnovijem Radnom dokumentu, da je uspostavljen početni bilans u dijelu istraga, krivičnog gonjenja i konačnih presuda u slučajevima visoke korupcije, koji treba dalje konsolidovati. Da su dva lica osuđena za krivična djela tzv. visoke korupcije, da su protiv 20 fizičkih i jednog pravnog lica podignute optužnice za tzv. visoku korupciju i zloupotrebu službenog položaja, da su pokrenute nove krivične istrage u četiri predmeta visoke korupcije protiv osam fizičkih i jednog pravnog lica, da je samo tokom prve polovine ove godine u jednom predmetu privremeno oduzeta imovinska korist u visini od tri miliona eura, i da su nove finansijske istrage pokrenute u osam predmeta visoke korupcije. Treba, naravno, pomenuti i negativne ocjene Evropske komisije naše borbe protiv korupcije. Te ocjene su, između ostalog, da predmete istrage i procesuiranja visoke korupcije treba dalje konsolidovati i da se, iako se finansijske istrage sada pokreću u ranijim fazama krivičnih istraga, i dalje se te istrage ne pokreću sistemski u svim slučajevima korupcije“, rekao je ministar Nuhodžić otvarajući konferenciju koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Dokument EK – dobronamjerna analiza i putokaz

Nuhodžić je rekao da Vlada najnoviji Radni dokument Evropske komisije vidi kao dobronamjernu analizu, kao veoma koristan presjek stanja i kao putokaz za sve grane vlasti i cijelo crnogorsko društvo u promišljanju i planiranju narednih koraka i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u cilju dostizanja željenog evropskog standarda.

Nuhodžić je ukazao na značaj tješnje saradnje vlasti i civilnog sektora te je, stoga, ponovio poziv nevladinim organizacujama, upućen sa ove konfrencije 2017. godine, na partnerstvo rekavši da, ako je 2017. bilo sumnji u iskrenost Vlade, sada mjesta takvoj sumnji nema.

"Prije četiri dana, u petak, zasijedao je Socijalni savjet. U toj oblasti u kojoj je naša zemlja primjer ne samo u regionu nego i šire, partnerstvom, međusobnim uvažavanjem i naporima svih strana, Crna Gora uspješno savladava dugogodišnje prepreke i probleme i izlazi sa kvalitetnijim i naprednijim rješenjima. Ako možemo zajedno u sferi koja se direktno tiče egzistencije, i to u jednoj od država koja izlazi iz tranzicije – onda sigurno to možemo i u ovoj oblasti. Stoga, ponovo pozivam na partnerstvo, pozivam na zajedničko analiziranje stanja, na zajedničko promišljanje narednih koraka, pozivam da pomognemo jedni drugima i našem društvu. Samo zajedno, samo sinergijom, samo boljim razumijevanjem i partnerstvom možemo naprijed. Vlada se u svom radu zalaže za odgovoran odnos svih institucija po ovom pitanju i za nultu toleranciju na korupciju – što znači da nema imunih i da nema selektivnog pristupa. To je dodatni argument da ovaj moj poziv bude doživljen kao iskren. Ako je neko 2017. u to sumnjao, 2019. godine, vjerujem, da nema razloga za sumnju“, zaključio je u uvodnom obraćanju na XIII antikorupcijskoj konferenciji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

U borbi protiv korupcije ne smije biti nedodirljivih

Direktorica MANS-a, Vanja Ćalović kazala je da gdje god ima političke korupcije ima i visoke korupcije, „jer one hrane jedna drugu“.

Kako je kazala, politička i visoka korupcija dva su lica iste, nečasne medalje.

Prema njenim riječima, zato nema napretka u evropskim integracijama, „jer evropski standard i vladavina prava znače da nema nedodirljivih, a oni koji kradu moraju u zatvor“.

Ona smatra da je pravosuđe "urušeno od vrha do dna", a Agencija za sprječavanje korupcije postala je sinonim za zataškavanje te pojave.

Ona je rekla da se uoči izbora mijenja Zakon o SPI, kako političke partije ne bi imale obavezu da objavljuju podatke o finansijama.

Prema njenim riječima, Zakon o SPI je izborni zakon.

Glavni preduslov za postizanje punog demokratskog kapaciteta jednog društva

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, poručio je da smo na zajedničkom zadatku.

"Smatram da je ovo dobra prilika da se u odgovornom maniru, svjesni važnosti ove teme, podsjetimo na ostvarene rezultate, ali i osvrnemo na aktuelne izazove koje je neophodno prevazići, prvenstveno zbog zaštite interesa naših građana, ali i zbog ispunjavanja obaveza iz evropske agende“, kazao je Drljević.

Kako je naveo, uprkos izazovima s kojima se Evropska unija ovih dana suočava, država je odlučna posvećena da postane punopravna članica Evropske unije, što će omogućiti bolji životni standard svim građanima.

„S nesmanjenim entuzijazmom Vlade i državnih institucija koje su uključene u proces pregovora, istrajni smo u namjeri da doprinesemo ukupnom rezultatu države u predstojećoj, vrlo zahtjevnoj fazi pregovora“, naveo je Drljević.

Kako je kazao, izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo, predstavlja glavni, ali i najizazovniji zadatak Vlade.

„Shodno novom pristupu u pregovorima, progres u ovoj oblasti predstavlja ključni aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora u svim ostalim poglavljima. U tom kontekstu, cijenim da je značajna potvrda naših napora nedavna vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjavanju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od Savjeta EU, što je preduslov za otvaranje jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, postignut je opipljiv bilans rezultata na planu represije korupcije, uključujući onu na visokom nivou.

Korupcija suprotnost temeljnih vrijednosti

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, poručio je da je korupcija suprotnost temeljima političkih, ekonomskih i društvenih vrijednosti i dobrobiti društava.

»Njeni efekti su ozbiljni i rasprostranjeni. To potkopava vladavinu zakona, guši investicije, slabi povjerenje u vlade i omogućava organizovani kriminal«, rekao je Orav.

On je poručio da su transparentne, odgovorne institucije i jaki krivično-pravni sistemi ključni su za sprječavanje korupcije. Poručio je da su potrebni napori u prevenciji i suzbijanju korupcije, uključujući veću transparentnost u svim oblastima sklonim toj pojavi.

On je kazao da se važno garantovati istinsku nezavisnost svih relevantnih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber poručio je da svi moraju da se uključe u borbu protiv korupcije.

„Korupcija ima mnogo strana. Obično govorimo o visokoj, političkoj, ali svakodnevna korupcija igra važnu, negativnu ulogu“, rekao je Veber.

Ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp poručila je da sistem mora da služi građanima.

Prema njenim riječima, nema nijansi ni stepena kad je korupcija u pitanju.

Ona je poručila da poraz korupcije možda izgleda kao nemoguća misija.

„Ali moramo se uključiti u borbu protiv korupcije. Ne smijemo je tolerisati, i to je misija koja sve treba da nas privuče. To je važna misija u Crnoj Gori i bez te misije Crna Gora neće biti transformisano mjesto, zemlja u kojoj će mladi ljudi ostajati i koja će privlačiti investicije i ostvariti ekonomski rast i poboljšati kvalitet života na putu prema EU“, zaključila je Kemp.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније