Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

09. 12. 2019. 13:50 >> 14:35
2

GP UPRE

Smanjiti cenzus za predstavnike RE zajednice

Građanski pokret UPRE predstavio je danas inicijativu za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori kojom je, između ostalog, predviđeno i smanjenje cenzusa za ulazak u Parlament njihovih predstavnika.

Aktivista UPRE Almir Tahiri kazao je da je to građanska inicijativa koja je nastala sa ciljem da zagovora interese romske i egipćanske zajednice i artikuliše njene potrebe na političkoj sceni Crn Gore.

Tahiri je kazao da je UPRE inicirao prikupljanje najmanje tri hiljade potpisa, kako bi bili ispunjeni zakonski okviri za pokretanje peticije.

Predloženim izmjenama zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno da cenzus za ulazak u Skupštinu Crne Gore za predstavnike romske i egipćanske zajednice bude smanjen sa 0,70 na 0,35 odsto, po modelu koji već postoji za jednu nacionalnu zajednicu.

Tahiri je objasnio da je inicijativom predviđeno da u Kancelariji za evropske integracije bude formiran Sektor za kreiranje, implementaciju i monitoring sprovođenja politika vezanih za Rome i Egipćane, koji će izradom i realizacijom politika za njih imati fokus na ostvarivanje ciljeva Deklaracije Zapdanog Balkana o integraciji Roma.

Prema njegovim riječima, rješavanje pitanja stanovanja romskim i egipćanskim porodicama jedan je od njihovih zahtjeva.

"Poručujemo Vladi i međunarodnoj zajednici, da smo mi ruka saradnje rješavanja problema sa kojima se svakodnevno suočavaju Romi i Egipćani, što će sveukupno doprinijeti ulasku Crne Gore u EU“, zaključio je Tahiri.

Aktivista UPRE Elvis Beriša kazao je da je njihov cilj da romska i egipćanska zajednicu u Crnoj Gori bude snažnija, kako bi se aktivno borili za svoja prava.

Kako je kazao inicijativa povezuje više od 40 romskih aktivista, iz deset opština, organizovanih da donesu pozitivne promjene u životima Roma i Egipćana.

"Romi do sada nijesu imali priliku da se uključe u demokratske procese, da odlučuju o svojoj sudbini. Uvijek se o odlukama koje se tiču Roma i Egipćana pitaju svi osim njih samih“, rekao je Beriša.

U Crnoj Gori, kako je naveo, osim simboličkog zapošljavanja romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja.

"Prema raspoloživim podacima Romi u Crnoj Gori žive duže od 100 godina, korisni su članovi crnogorskog društva i do sad nijesu imali priliku da odlučuju o svojoj sudbuni", kazao je Beriša.

Beriša je podsjetio da su Romi prema posljednjim istraživanjima najugroženija i najdiskriminisanija manjinska zajednica i trend povećeanja etničke distance prema Romima raste.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније