Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

09. 12. 2019. 14:40 >> 14:39

ŠEHOVIĆ PORUČIO

"Ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima"

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da rezultati u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja pokazuju da smo kao društvo sazreli i ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima, već da prestiž treba tražiti u načinu na koji se neki posao obavlja.

Šehović je to poručio otvarajući konferenciju “Stručno obrazovanje - pregled, perspektive razvoja i izazovi” u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

„Očigledni rezultati koje smo postigli u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja pokazuju da smo kao društvo sazreli i ne tražimo više lažni prestiž u zanimanjima koja ne volimo, kojima nijesmo skloni, niti se možemo zaposliti sa njima. Cijenim da smo svi razumjeli da prestiž treba tražiti u načinu na koji se neki posao obavlja, i ta naša kratka i jasna poruka naišla je na podršku”, kazao je on.

On je rekao da će u narednoj godini za stručno obrazovanje biti izdvojeno oko 4.5 miliona eura, od čega oko 2 miliona za opremu u srednjim stručnim školama, a 2.5 miliona eura za obnovu infrastrukture ovih škola, što će dodatno unaprijediti kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja koji je podignut na veći nivo u posljednje tri godine.

Podsjetio je da je stručno obrazovanje imalo prioritetno mjesto u svim reformskim aktivnostima koje je Ministarstvo prosvjete realizovalo od 2017. godine.

„Strukturna neusklađenost između ponude i tražnje na tržištu rada, nedovoljno zastupljena praktična nastava, a samim tim i smanjene šanse za zaposlenje, samo su neki od razloga koji su nas motivisali da ulažemo u srednje stručno obrazovanje.

Obnovili smo dio opreme, za šta smo u prošloj godini izdvojili 350.000 eura, oživjeli smo model dualnog obrazovanja, ponudili stipendije za deficitarne kvalifikacije, te sprovodili kampanje koje su imale za cilj popularizaciju srednjeg stručnog obrazovanja. I rezultat nije izostao. Razbili smo predrasude i povećali interesovanje za srednje stručne škole, te danas imamo i najbolje učenike među polaznicima stručnih škola“, poučio je Šehović.

On je rekao da se pozitivni efekti u srednjem stručnom obrazovanju ogledaju i u činjenici da danas imamo tri puta više učenika na trećem stepenu, u odnosu na nekoliko godina ranije. Posebno dobri rezultati, kako je istakao, vide se u dualnom obrazovanju.

„Oživljavanje modela dualnog obrazovanja, na šta smo posebno ponosni, donijelo je saradnju sa 250 poslodavaca kod kojih praktični dio nastave pohađa oko 800 učenika. Zadovoljstvo mi je da istaknem da je 60% učenika iz dualnog sistema obrazovanja ostalo da radi kod poslodavca, što je izuzetan uspijeh“, poručio je ministar.

Iako je postignut očigledan uspijeh u ovoj oblasti, kako je istakao Šehović,  Ministarstvo će nastaviti da radi na daljem unapređenju kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja.

„Uvjeren sam da će tome dati doprinos i današnja konferecija, čiji zaključci će biti koristan input za sistem obrazovanja za dalje korake ka unapređenju  stručnog obrazovanja”, kazao je on. 

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović pohvalio je postignuća Ministarstva prosvjete u dijelu stručnog obrazovanja, ocijenivši da su nas reformske aktivnosti i sve uloženo u stručno obrazovanje približili evropskim sistemima obrazovanja. On je predstavio publikaciju „Stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje u Crnoj Gori“, koja je svojevrsna analiza ove oblasti od strane tima autora na čelu sa gospodinom Radulovićem. 

Istakao je da je u fokusu današnje konferencije snažnije uključivanje mladih u evropske procese, znanje o ključnim kompentencijama i vještinama neophodnim za profesionalni razvoj mladih kao i dostupnije informacije o perspektivama i mogućnostima za mlade kroz stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje. 

Konferencija je okupila relevantne predstavnike institucija, organizacija, stručnjake iz oblasti stručnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja. Gosti konferencije bili su i eksperti iz oblasti stručnog obrazovanja iz regiona, a poseban akcenat stavljen je na regionalna iskustva i prakse zemalja EU u oblasti stručnog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније