Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O. Z. ]

09. 12. 2019. 16:06   >>  17:11

UP I SAVJET ZA KONTROLU

U slučaju Otašević policija postupila profesionalno

Policija ja u slučaju napada na novinara Dana Vladimira Otaševića postupila blagovremeno i profesionalno, ocijenjeno je na sastanku njenog direktora Veselina Veljovića sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Veljović je danas primio predsjednika i članove Savjeta Aleksandra Zekovića, Dražena Cerovića, Zorana Čelebića i Vladimira Dobričanina.
Kako je saopšteno, detaljno je razgovarano o bezbjednosti novinara u Crnoj Gori.

„Diskutovan je slučaj novinara Otaševića i konstatovano blagovremeno i profesionalno postupanje policije“, navodi se u zajedničkom saopštenju Uprave policije i Savjeta.

U odnosu na slučaj novinarke Vijesti Olivere Lakić, kako se dodaje, saopšteno je da je intenzivna komunikacija sa tužilaštvom, svakodnevna provjera dokaza i da se u razumnom roku očekuje podizanje optužnice.

„Uprava policije je u svom radu kao jedan od prioriteta opredijelila bezbjednost i zaštitu novinara, pa se shodno tome preduzimaju brojne aktivnosti u sprječavanju svih oblika narušavanja slobode izražavanja a sve u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je Uprava policije prepoznala i afirmativno se odnosi prema naporima Savjeta da uzme u rad i provjeri sve prigovore javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja.

Saradnja policije i građanskog nadzora na visokom nivou

Kako je ocijenjeno, međusobna saradnja i komunikacija policije i građanskog nadzora nad radom policije je značajno poboljšana i na visokom je nivou.

„Policija više nema odbrambeni i emotivni stav prema stavovima koji dolaze iz redova zaštitnika ljudskih prava i pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama“, naglašava se u saopštenju.

Veljović je osudio svaki primjer policijskog zlostavljanja i najavio odgovarajuće sankcije.

Rukovodstvo policije i Savjeta pozvalo je službenike policije da prijavljuju kolege koji nijesu dostojni za policijski posao.

Iz Uprave i Savjeta su kazali da je zajednički prepoznata važnost potrebe da se neprofesionalno postupanje u policiji registruje i blagovremeno sankcioniše i da prestanu pojedinačni primjeri priznavanja zlostavljanja građana u postupcima izvan policije jer degradiraju uspostavljeni sistem odgovornosti.

Savjet je ocijenio da je značajno unaprijeđeno postupanje policije i da je primjena policijskih ovlašćenja u ovoj godini protekla profesionalno i bez ozbiljnijih kršenja ljudskih prava.

„Pojedinačni primjeri prekoračenja ovlašćenja i neprofesionalnog ponašanja kao i odstupanja od etičkih vrijednosti su blagovremeno identifikovani, istraženi i uspostavljena je odgovarajuća saradnja sa nadležnim tužilaštvom. To je bitno drugačije stanje i postupanje u odnosu na ranije godine“, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo UP sprovodi ozbiljne reforme

Savjet je konstatovao da aktuelno rukovodstvo Uprave policije sprovodi ozbiljne reforme čiji je cilj da se policija učini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspješno odgovori na potrebe građana i savremenog društva.

Prema ocjenama Savjeta, Veljović je pokazao kompetenciju da razvojno upravlja policijskom organizacijom jačajući rezultate i odgovornost uz prevenciju nepoželjnih ponašanja i pristup uvažavanja prema građanima.

Kako je saopšteno, ove godine nije zabilježen nijedan slučaj nezakonitog ponašanja policijskih službenika prema građanima lišenim slobode u toku prevoza do službenih prostorija.

Navodi se da je, uvažavajući preporuke Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), Savjeta i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Uprava policije danas objavila da je obustavljeno dalje korišćenje prostorija za zadržavanje u Odjeljenju bezbjednosti Tivat.

„Uprava policije čini sve što je u njenim mogućnostima da poštuje standarde o uslovima boravka u takozvanom policijskom pritvoru“, ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније